10 cele mai mari imperii din istorie

-

Vorbim de imperiu atunci cand o singura entitate detine reguli si putere suprema pe un teritoriu vast si cuprinde  popoare de diverse etnii si nationalitati. Lista urmatoare se bazeaza pe influenta, longevitatea si puterea diferitelor imperii care au condus lumea in trecut.

10. Imperiul Otoman

In perioada lui de glorie (secolele XVI-XVIcI), Imperiul Otoman se intindea pe trei continente si controla o mare parte din sud-estul Europei, Asia de Vest si Africa de Nord. Numara 29  de provincii si multe state vasale, unele dintre ele fiind absorbite de imperiu, altele plateau tribut. Imperiul s-a situat pe linia mediana dintre lumea de vest si cea de est timp de sase secole. Cu capitala la Constantinopol si control absolut al zonei de est-meditarenene inca din timpul lui Suleiman Magnificul, Imperiul Otoman a fost succesorul Imperiului Roman de Rasari, cunoscut de toti drept Imperiul Bizantin.

9. Califatul Umayyad

Califatul Umayyad a fost al doilea din cele patru califate islamice (forme de guvernamant) fondate dupa moartea lui Mohamed. A fost condus de dinastia Umayyad, al carei nume a fost dat de strabunicul primului calif. Capitala califatului era Damascul, iar imperiul se intindea pe aproximativ 8 milioane de kilometri patrati, fiind cel mai intins din istorie la acea vreme.

8. Imperul persan

Inaintea romanilor, persanii au fost unii din cei mai mari cuceritori. Imperiul lor numara diverse natii, printre care babilonieni, acarieni, sumerieni sau egipteni. Practic, Imperiul persan a unificat intregul centru al Asiei, un amestec urias de culturi, regate, triburi si imperii. A fost cel mai mare imperiu din antichitate.

7. Imperiul Bizantin

Imperiul Bizantin, sau Imperiul Roman de Rasarit, a fost Imperiul Roman din Evul Mediu. A avut capitala la Constantinopol si a fost condus de imparati la fel ca in Roma antica. In timpul existentei sale de peste 1000 de ani, a fost una din cele mai mari puteri economice, culturale si militare, desi a pierdut numeroase teritorii in razboaie. Imperiul a fost desfiintat in decursul celei de-a patra cruciade din 1204.

6. Dinastia Han

Dinastia Han a preluat conducerea Chinei de la dinastia Qin si a fost o forta dominanta timp de 400 de ani. Aceasta perioada este considerata o epoca de aur de catre chinezi, poporul dezvoltandu-se atat economic, cat si tehnologic, stiintific, cultural si politic. In zilele noastre, majoritatea chinezilor se identifica drept populatia Han, cea mai mare etnie din lume.

5. Imperiul britanic

In punctul sau culminant, imperiul britanic a fost cunoscut ca cel mai mare imperiu din istorie, ocupand mai mult de 20 de milioane de kilometri patrati, aproximativ un sfert din suprafata Pamantului si controland peste 500 de milioane de oameni, circa un sfert din populatia Terrei . Amprentele imperiului inca se resimt in zilele noastre prin prisma reformelor politice, a schimbarilor culturale si a stilurilor de viata. De altfel, limba engleza este a doua cea mai vorbita limba a planetei, asta in conditiile in care exista peste un miliard de chinezi.

4. Sfantul Imperiu Roman

In timpul Evului Mediu, Sfantul Imperiu Roman a fost considerat o superputere a vremii. Cuprindea estul Frantei, intreaga Germanie, nordul Italiei si parti din nordul Poloniei. Desi a ocupat un teritoriu relativ mic comparativ cu alte imperii, influenta sa asupra Europei Centrale se resimte si astazi. Imperiul a fost desfiintat in 1806, cand imparatul Francisc al II-lea a abdicat in urma unei infrangeri in fata lui Napoleon. In urma desfiintarii sale s-au format Olanda, Elvetia, Imperiul Austriac, Belgia, Imperiul Prusiei, Principatul Liechtenstein, Confederatia Rinului si primul Imperiu Francez.

3. Imperiul Rus

Imperiul Rus a luat fiinta in 1721 si s-a prabusit in urma revolutiei din 1917. S-a format in urma Taratului Rusiei si a fost urmat de Uniunea Sovietica. In 1866 se intindea in Europa de Est, pe teritoriul Asiei si ajungea in America de Nord. A fost fara indoiala unul din cele mai mari din istorie.

2. Imperiul Mongol

A fost fondat de Genghis Han, un tanar care visa sa aiba lumea la picioare. Aproape ca a reusit. Pentru inceput, Genghis Han a unificat triburile mongole, pe urma si-a indreptat privirea spre China si a inceput invazia. Imperiul Mongol s-a intins din Vietnam pana in Ungaria, dar a fost prea mare pentru a fi controlat, intrucat exista o mare diversitate a culturilor care nu puteau fi unificate.

1. Imperiul Roman

Initial au fost condusi de regi divini, pe urma au creat cea mai puternica republica a vremii, iar mai apoi au fondat un imperiu. Fermieri de origine, romanii au avut parte si de o buna organizare militara, precum si de un bun sistem administrativ. Imperiul Roman a fost unul din cele mai longevive din istorie. Daca e sa calculam, pornind de la anul fondarii pana cand s-a prabusit Imperiul Bizantin, romanii au dominat lumea timp de 2214 ani.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments