Chimie vs compatibilitate: cum va afecteaza diferenta dintre cele doua?

-

Ati experimentat vreodata „dragoste la prima vedere” cu cineva, doar pentru a realiza ca legatura a fost mai mult ca o scurta explozie de artificii decat o flacara de durata? Cu siguranta.

Cu totii am fost atrasi de oameni care nu erau tocmai un material pentru relatii pe termen lung , dar totusi s-au simtit obligati sa mentina legatura.

Probleme ca acestea ne fac sa ne intrebam daca ne putem da seama daca o conexiune are radacini in chimie sau compatibilitate. Si fara indoiala, aceasta distinctie poate fi revelatoare in relatiile noastre, asa cum v-am explicat in La Verdad Noticias .

Ce este „chimia”?

„Ca fiinte umane, suntem in primul rand animale si avem instinctiv dorinta de a procrea”, spune antrenorul de relatii Alex Scot , „Chimia este raspunsul fizic initial si atractia pe care o avem fata de o persoana”.

Cu toate acestea, daca chimia nu este o problema clara, cum poti sti cu siguranta daca tu si partenerul tau o aveti? „Este acea atractie pe care o simtim. Este caldura, intensitate si instantaneu”, spune Claire AH, matchmaker pentru Friend of a Friend Matchmaking.

„Semnele ca te confrunti cu chimie cu un partener sau potential partener sunt o frecventa cardiaca crescuta, pupile dilatate, [un] flux de sange in regiunile inferioare sau ceea ce multi descriu drept „fluturi”, precum si dorinta de a continua intalnirile. conversatie sau conexiunea”, spune Scot.

Deci, daca palmele sunt transpirate, genunchii slabi si esti nervos, s-ar putea sa simti chimia noii relatii.

Dar compatibilitate?

Compatibilitatea este mai profunda si mai logica decat chimia. „[Compatibilitatea se refera la] diferitele elemente ale stilului de viata, valori si obiective care se simt aliniate unele cu altele si modul in care acestea se manifesta in interactiunile tale”, spune AH.

Scot spune ca unele semne de compatibilitate includ capacitatea unui cuplu de a se intelege, de a negocia, de a face compromisuri, de a rezolva probleme, de a stabili si de a respecta reciproc limitele si de a lucra impreuna ca o echipa.

Compatibilitatea inspira angajamentul pe termen lung in cuplu

„Se inteleg, sunt pe aceeasi pagina, se fac unul pe altul sa rada si simt ca pot face parte unul din viata celuilalt”, adauga AH. Cu toate acestea, fii avertizat ca compatibilitatea nu inseamna neaparat sa ai totul in comun cu partenerul tau.

„Este mai mult despre a simti ca se completeaza reciproc”, spune ea. Deci nu, nu trebuie sa ai exact aceleasi hobby-uri (desi si asta poate fi un lucru bun). In principal, trebuie sa se alinieze sau sa se integreze bine pentru a fi impreuna pe termen lung.

Deci chimie sau compatibilitate? Cum sa descifrezi diferentele

In timp ce chimia este dorinta de a merge la cineva, compatibilitatea este ceea ce ne face sa ne dorim sa ramanem acolo. „Chimia este ceea ce cautam initial; este nivelul de suprafata, o dorinta instinctiva care face sa inceapa relatiile.

Compatibilitatea, pe de alta parte, este vehiculul care duce relatia prin curbele vietii si creste dragostea sau legatura romantica pe care o simtim fata de partenerii nostri”, adauga Scot.

Va intrebati cum sa ii deosebiti pe cei doi in timp ce sunteti in mijlocul unei noi relatii fierbinti? Scot sugereaza sa incerci acest exercitiu:

 • In primul rand, priviti relatia ca un intreg obiectiv.
 • Apoi creati un T-table cu compatibilitate pe o parte si chimie pe de alta parte.
 • Enumerati in categoria corespunzatoare care evenimente dintre voi doi sunt puncte de chimie si care sunt puncte de compatibilitate.
 • In cele din urma, evalueaza-ti rezultatele.

„Daca descoperi ca ai o multime de evenimente chimice (sex, aventuri, intalniri) de inregistrat, dar niciun eveniment de compatibilitate (rezolvarea problemelor, angajament, lucru in echipa), atunci acesta este un dezechilibru clar”, spune el Scott.

Confuzia celor doi va poate afecta relatia

„Daca continui sa dai prioritate sentimentelor calde si neclare ale chimiei in detrimentul compatibilitatilor stabile, ai putea ramane in relatii toxice prea mult timp, ai justifica abuzul sau ai putea aluneca in codependenta.”

„O relatie care are aproape toata chimia poate arde si apoi se poate arde”, spune AH, observand ca sincronizarea este adesea un factor decisiv major. „Daca simti o conexiune instantanee, dar vezi ca se estompeaza destul de repede, acesta este un semn bun ca nu a existat compatibilitate pentru a-i face backup.”

Gandeste-te: sa te indragostesti rapid de cineva si apoi, uneori cu mult efort, sa-ti dai seama ca lucrurile nu sunt atat de ideale sau sustenabile odata ce ajungi sa le cunosti la un nivel mai profund.

Si acolo spune ea ca problema definitorie (sau potentialul pentru probleme viitoare) consta: a avea mult mai multa chimie decat compatibilitate, sau invers.

In cele din urma, AH subliniaza ca chimia si compatibilitatea pot coexista si pot crea relatii minunate. Insa timpul este adesea un factor decisiv in ceea ce priveste daca lucrurile vor dura.

„Daca esti cu adevarat interesat sa urmezi chimia initiala si vrei sa construiesti o relatie cu oricine te excita, s-ar putea sa ajungi sa te intalnesti cu oameni care nu se potrivesc bine in viata ta sau ce vrei de la ea”, a spus el.

„Inainte de a atribui probleme la ceea ce poate fi adesea vazut ca elemente prestabilite, cel mai bine este sa petreci putin timp explorand daca exista mai multe sentimente intense, dificultati de a ramane interesat sau conexiuni care se estompeaza rapid.”

  Share this article

  Recent posts

  Popular categories

  Recent comments