Mituri reiki

-

Mituri reiki – reiki reprezinta o practica spirituala care a luat nastere in 1922 datorita budistului japonez Usui Mikao. In prezent, aceasta tehnica de vindecare holistica cunoaste mai multe adaptari cunoscute sub denumirea generica de medicina orientala, bazandu-se in special pe vindecarea cu ajutorul mainilor si a energiilor proprii. Cu ajutorul tehnicilor de acest fel, practicantii transfera energia universala cu ajutorul palmelor catre pacient, reusind in acest fel sa aduca un echilibrul energetic pacientului si sa il vindece pe acesta. In prezent, cele mai cunoscute forme de tratament sunt reiki traditional si reiki occidental, cel de-al doilea tip de tratament fiind adaptat de catre cei din vest, bazandu-se insa pe principiile generale reiki. Odata cu ajungerea sa in occident, tratamentul reiki a devenit tinta unor preconceptii din partea vesticilor, care au devenit interesati de acest tratament pazat pe energii spirituale. Sa vedem cateva mituri care inconjoara aceasta practica spirituala.

Multi cred ca tratamentul reiki reprezinta de fapt o religie. Reiki reprezinta in esenta o arta spirituala, accentuand echilibrul spiritual si viata echilibrata a persoanei care doreste sa creasca din punct de vedere spiritual. Aceasta practica spirituala nu constituie insa o religie,  oferind libertate de alegere atat practicanilor cat si pacientilor. Nu se bazeaza pe nicio idee religioasa si ofera libertate totala de alegere individului, neimpunand niciun fel de restrictii asupra credintelor si valorior specifice fiecarui individ. Energiile reiki apartin universului si ajuta individul indiferent de credintele religioase ale acestuia, de starea sa financiara si sociala sau  de inteligenta acestuia spre exemplu.

Printre cele mai cunoscute mituri reiki se afla credinta ca armonizarea energiilor reiki va facilita deschiderea unui dialog cu ghidul spiritual individual. Multi cred ca daca vor primi o astfel de armonizare a energiilor vor putea vedea in lumea spiritelor si vor putea descoperi ghidul spiritual care ii ajuta pe calea vietii. Multi cred ca daca vor obtine armonizarea energiilor vor putea vedea in lumea spiritelor, aceasta idee fiind implementata intr-o carte despre tehnicile si energiile reiki. Acest lucru ar putea fi posibil, insa putini sunt aceia care poate ca reusesc sa isi cunoasca ghidul spiritual gratie armonizarii energiilor lor. Cursurile de reiki nu asigura intrarea in lumea spiritelor sau orice alta forma de ezoterism, permitandu-i practicantului sa descopere noi tehnici de vindecare holistica.

Un alt mit reiki este acela care spune ca tratamentul reiki facut pe alte persoane va “fura” din energia proprie. Fiind unul din cele mai cunoscute mituri reiki, acesta este crezut de multi neinitiati. Adevarul este ca un practicant reiki nu isi transfera energia in pacientul sau, fiind doar un liant intre energiile universale si pacientul care are nevoie de ele. Energiile sunt infinite si nu pot fi terminate niciodata, asta nu  inseamna insa ca practicantul nu poate fi obosit dupa un astfel de tratament. De obicei, practicantii simt stari de oboseala dupa un tratament oferit daca acesta nu a fost realizat cum trebuie sau daca propriile energii ale practicantului se afla intr-un dezechilibru.

O alta idee cunoscuta din sfera de mituri reiki este faptul ca aceasta practica spirituala este considerata o terapie prin masaj. Nimic mai neadevarat. Exista multi terapeuti experti in masaj care includ si tehnici holistice reiki in tratamentul oferit, insa asta nu inseamna ca ei ofera strict tratamente reiki. Energiile vindecatoare pot fi folosite de oricine, iar initiatii sunt cei care le folosesc in mod corect. Terapia reiki nu foloseste masajul sau schimbarea intr-o oarecare forma a muschilor sau oaselor, influentand doar circuitul energiei in corp si relatia acestuia cu universul si echilibrul corporal. Practicantii de reiki doar ating corpul pacientului cu mainile lor sau isi misca palmele peste corpul pacientului pentru a asigura o legatura dintre energiile individuale si pentru ca acestea sa poata “trage” din energia universului spre a asigura un echilibru energetic.

Un alt mit reiki faimos este acela ca Mikao Usui, creatorul acestei terapii holistice, ar fi fost calugar crestin. Multi cred ca Usui ar fi incorporat idei crestinesti in practica sa, fiind un doctor sau un calugar crestin, insa acesta a fost de fapt un om de afaceri inteligent, un spiritualist si un invatat adept al budismului zen.  Acesta a devenit iluminat spiritual al un moment dat, dupa o lunga perioada de meditatie si post. In urma acestei experiente, el a inceput sa dezvolte filosofia reiki si a deschis chiar o clinica de tratament reiki in Japonia.

Practica spirituala energetica reiki incepe sa devina o forma de vindecare din ce in ce mai populara in vest. Datorita stresului, a  dorintei de a experimenta ceva nou si din curiozitate, vesticii recurg la tratamentele holistice originare in est. Multi dintre cei care doresc sa se initieze au insa o perceptie adesea gresita, crezand numeroase mituri reiki si considerandu-le adevarate, descoperind mai tarziu ca s-au inselat si ca aceasta tehnica nu are niciun fel de efecte negative asupra sinelui si a celor din jur.

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments