Motivul pentru care pisicile pot fi „psihopate”, potrivit unui studiu recent

-

Pisicile  sunt unul dintre cele mai comune animale de companie datorita  curateniei si independentei lor. Cu toate acestea, pisicile pot fi, de asemenea, extrem de sociale si afectuoase. Totul depinde de personalitatea fiecarei pisici si de rasa careia ii apartine.

Pentru cei care au un animal de companie, este foarte important sa cunoasca toate detaliile legate de  dezvoltarea animalelor lor . Fara indoiala, toata lumea isi doreste ca partenerul sa traiasca cat mai mult posibil, asa ca este important sa fie constienti de ritmul cu care imbatranesc

De cate ori te trezesti distrat si dintr-o data realizezi ca pisica ta este nemiscata si inexpresiva? Un studiu realizat de universitatile britanice Liverpool si John Moores, publicat in Journal of Research in Personality, dezvaluie ca toate pisicile au o trasatura de psihopatie.

Cercetatorii au analizat comportamentul a peste 2.000 de pisici domestice pentru a ajunge la aceasta concluzie tulburatoare: „ Este probabil ca toate pisicile sa aiba o trasatura de psihopatie”. Cu toate acestea, Rebecca Evans, unul dintre autorii studiului , subliniaza ca aceasta trasatura a fost odata utila stramosilor pisicilor atunci cand a fost vorba de gasirea de hrana, teritoriu si oportunitati de imperechere.

Autorii studiului au folosit primul instrument (CAT-Tri+) disponibil pentru a masura psihopatia la pisici. In esenta, este un chestionar, prin care se evalueaza nivelurile de „rautate” ale pisicii, trasaturi precum lipsa de empatie si agresivitate, „dezinhibirea” si „indrazneala”. Aceste trasaturi sunt apoi punctate pe o scara de la unu la cinci.

Echipa de cercetare spera ca acest studiu poate ajuta la imbunatatirea relatiei dintre proprietari si animalele de companie , scazand astfel ratele de abandon. Evans spune ca proprietarii si medicii veterinari ar trebui sa foloseasca chestionarul pentru a detecta comportamentul nedorit si pentru a imbunatati mediul pisicii in functie de caracterul acesteia. „O pisica care are scoruri mari in sectiunea „indrazneata” are nevoie de jucarii mai inalte si spatiu pentru catarare.

Pisicile primesc instabilitate emotionala de la stapanii lor

Noile cercetari sugereaza ca personalitatile proprietarilor de pisici,  si mai precis instabilitatea emotionala, pot influenta comportamentul animalelor lor de companie feline.

Cercetarile efectuate de  Universitatea Lincoln si Universitatea Nottingham Trent  au investigat relatia dintre diferitele personalitati ale proprietarilor de pisici si comportamentul si bunastarea prietenilor lor blaniti.

Descoperirile sugereaza ca, la fel cum personalitatea unui parinte poate afecta personalitatea unui copil, acelasi lucru poate fi valabil si pentru o pisica si pentru proprietarul acesteia.

Cercetarea a implicat studiul a peste 3.000 de proprietari de pisici,  predominant in Marea Britanie. In cadrul studiului, cercetatorii au pus intrebari despre personalitatile proprietarilor, precum si despre comportamentul, sanatatea si stilul de viata al pisicilor.

Rezultatele au aratat rezultate similare cu cercetarile anterioare efectuate asupra relatiilor parinte-copil. De exemplu,  studiile asupra personalitatii umane  au aratat ca nevroticismul — instabilitatea emotionala — este strans legat de rezultate negative pentru un copil. Acestea includ o sanatate mentala si fizica mai slaba, precum si o calitate a vietii in general mai scazuta. Acest nou studiu a gasit o paralela, cu niveluri mai ridicate de nevroticism la proprietarii de pisici, care poate duce la o bunastare negativa a animalelor de companie.

S-a constatat, de asemenea, ca proprietarii care au obtinut scoruri mai mari la  scara nevroticismului  au avut mai multe sanse sa-si raporteze pisicile ca avand o „problema comportamentala”, prezentand stiluri comportamentale mai agresive si anxioase/infricosate si mai multe comportamente legate de boala, precum si stres. o afectiune medicala continua si supraponderalitate.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments