5 caracteristici ale familiei disfunctionale

-

Lucrul obisnuit este ca o persoana care provine dintr-o familie disfunctionala isi reproduce caracteristicile atunci cand isi formeaza propria familie. Daca nu este tratat corespunzator, acest lant continua si se agraveaza in generatiile urmatoare.

Multe dintre problemele din lume incep intr-o familie disfunctionala . Acel mediu primar, care invatand atat de multe din el si intr-un timp atat de scurt, in multe cazuri lasa amprenta cea mai profunda asupra noastra. Poate conditiona foarte mult faptul ca o persoana incepe cu un avantaj sau un dezavantaj atunci cand vine vorba de a face fata diferitelor provocari vitale.

Unii oameni formeaza un cuplu si au copii pe baza unui tipar, pe care il repeta sau fata de care au fost reactivi, dar in adancul lor nu s-au pus niciodata la indoiala . S-ar putea sa-si doreasca sa dea sens unei vieti pe care o percep ca fara scop. Uneori provin si din familii disfunctionale din care vor sa evadeze, fara sa plateasca pretul pe care il presupune autonomia.

Oricum ar fi cazul, adevarul este ca uneori cei care alcatuiesc o casa nu sunt pregatiti fizic, mental sau emotional pentru a face acest lucru . Atunci se configureaza o familie disfunctionala. Consecintele pentru fiecare dintre membrii sai sunt imprevizibile, dar aproape intotdeauna genereaza dificultate sau imposibilitate de a duce o viata plina. Ce face ca o familie sa fie disfunctionala? Acestea sunt cateva dintre caracteristicile sale.

A avea copii nu te face tata, la fel cum ai un pian nu te face pianist ”. -Michael Levine-

1. Abuzul este prezent in familia disfunctionala

Exista multe tipuri si grade de disfunctie intr-o familie. Totusi, aici ne vom ocupa de familia disfunctionala care genereaza prejudicii grave celor care o compun. Cu aceasta exceptie, putem spune ca prima mare trasatura a acestui tip de familie este predominarea relatiilor  care, departe de a favoriza dezvoltarea, ii dauneaza .

Abuzul este inteles ca orice act menit sa raneasca o alta persoana care se afla intr-o pozitie de dezavantaj sau vulnerabilitate . De asemenea, este definit ca un exces de putere. Adica ca exercitiu de autoritate fara logica si fara moderatie. Abuzul poate fi fizic, psihologic si/sau sexual. In toate cazurile, genereaza consecinte grave.

2. Fiecare membru al familiei se simte nedemn

Este foarte obisnuit ca fiecare dintre membrii familiei disfunctionale sa se confrunte cu provocari pe care grupul insusi le face mai dificile. De asemenea, intr-o familie cu acest climat este foarte greu sa gasesti pe cineva care sa fie capabil sa  inteleaga sau sa valideze sentimentele  celorlalti . De fapt, este obisnuit ca acestia sa faca contrariul: sa-i dispretuiasca sau sa le nege.

De asemenea, este obisnuit ca fiecare sa fie intolerant fata de defectele sau greselile celorlalti. Ca se critica unul pe altul, uneori intr-un mod foarte crud. Sentimentele distructive prevaleaza si de aceea fiecare individ simte ca are foarte putina valoare .

3. Te fac un martor al violentei domestice

Este destul de comun ca in familia disfunctionala unul sau ambii parinti sa fie dependenti. Sau ca unul dintre ei, sau ambii, au un fel de tulburare emotionala sau mentala. Acest lucru duce la situatii care sunt foarte ciudate si de neinteles pentru copii.

Mai exact, toata aceasta amalgamare de probleme da nastere de obicei la episoade de violenta care ii ingrozesc pe copii si ii scufunda pe parinti intr-un conflict cronic. A fi martor la tipete si/sau lovituri sau a fi victima acestora marcheaza si defineste arcurile care modeleaza dialogul interior al fiecarei persoane. In plus, o teama imprecisa ramane sa locuiasca in interiorul celor care traiesc asta .

4. Imprevizibilul, haoticul si nesigurul prevaleaza

Daca un copil are nevoie de ceva pentru a creste sanatos, acesta este securitate si stabilitate. Intr-o familie disfunctionala, se intampla invers . Astazi poate sa nu fie dificultati serioase, dar maine nu se stie. Poate lovitura de astazi nu a provocat prea multe pagube, dar ce ramane cu urmatorul?

Acea incertitudine, acel haos si acea nesiguranta dauneaza emotional oamenilor. Mai ales copiilor. Este foarte probabil ca acestea sa prezinte trasaturi puternice de stres de zi cu zi si stres post-traumatic, pe termen mediu si lung . Vor deveni nervosi, sensibili, timizi. Se vor teme de lume si chiar de ei insisi.

5. Iti cer sa nu vorbesti, sa nu ai incredere si sa nu simti

Aceste trei comenzi se gasesc foarte frecvent in familiile disfunctionale. Primul este ca nu vorbesti, in special, despre ceea ce se intampla in familia ta . Nici despre ceea ce simti nu poti vorbi, pentru ca nimanui nu-i pasa. Nici macar nu poti vorbi despre ce se intampla pentru ca cine esti tu ca sa te intrebi ce se intampla?

La fel, esti invatat sa nu ai incredere. Familia disfunctionala tinde sa devina ermetica, dand forma unei lumi inchise si corozive guvernate de o logica pura otrava . Tot ceea ce este in afara acelei bule, in multe cazuri, este privit cu neincredere. Astfel, daca nu ai incredere in ceea ce este in interiorul acelui ecosistem sau in ceea ce este in exterior, oamenii traiesc intr-o stare de tensiune constanta.

O familie disfunctionala necesita interventie terapeutica profesionala . Efectul pe care il are asupra fiecaruia dintre membri nu este acelasi. In unele cazuri, acea amprenta poate fi devastatoare. In alte cazuri, condamnati la o viata plictisitoare in care frica prevaleaza. Adevarul este ca daca lantul nu este intrerupt, prin atentie profesionala, obisnuit este ca, din cauza inertiei, problemele continua sa se repete si sa creasca din generatie in generatie.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments