Cafea: tipuri, cereale, beneficii si informatii pe care orice iubitor ar trebui sa le cunoasca

-

Desi exista unele legende care sustin ca cafeaua a fost descoperita in secolul al IX-lea, cele mai puternice dovezi noteaza prezenta ei la mijlocul secolului al XV-lea, in cercurile sufite din Arabia, unde era bauta in scopuri religioase, tinand adeptii treji cateva ore. ceremonii, devenind populare considerabil rapid, deoarece in secolul al XVI-lea exista deja exportul de cafea in Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Persia si Turcia. 

In America de Nord, popularitatea sa a intarziat sa apara si abia dupa Razboiul Revolutionar a fost luata pentru a-i tine treji pe soldati, plus ca a existat o lipsa de ceai din cauza luptei. America Centrala si de Sud, avand pamant perfect de recoltat, au devenit mari producatori in cursul secolului al XVII-lea si pana in secolul al XIX-lea, dand nastere la ceea ce stim astazi.

Aici va lasam cateva informatii esentiale pe care ar trebui sa le cunoasteti despre cafea , daca sunteti un adevarat iubitor.

Arabic

Este cel mai comun tip de cereale din America de Nord si tinde sa aiba o aroma mult mai blanda. Ele sunt de obicei recoltate in zone care sunt foarte inalte deasupra nivelului marii si unde ploua mult, Brazilia fiind unul dintre principalii producatori. Planta este de obicei foarte delicata si se poate confrunta cu daunatori sau boli.

Robust

Cu niveluri mai ridicate de cofeina si cunoscuta pentru aroma sa puternica si usturatoare, Robusta este o alta fasole mai populara si poate fi gasita la orice supermarket. Prezenta sa este mai mare in Europa, Africa si Orientul Mijlociu. De fapt, oricare dintre acestea este mai puternic, il face un respingator natural de insecte, plus ca poate creste in diferite ecosisteme. 

Liberica

Ele cresc in climate foarte specifice, cu productie doar usoara, asa ca nu pot ajunge la toata lumea. Are o aroma usor lemnoasa, cu arome care seamana cu flori si fructe. Filipine a fost cel mai mare producator al acestor fasole, dar dupa ce si-au declarat independenta si Statele Unite au stabilit sanctiuni, productia lor nu si-a putut reveni, iar Arabica a devenit cea mai comuna.

Excelent

Denumita „sora” Liberica, creste in principal in Asia de Sud-Est si are o aroma putin mai usoara si unica, de asemenea, cu mirosuri de fructe. 

De mentionat ca cafeaua si calitatea pot varia in functie de zona in care este produsa. 

Pana in 2018, productia de boabe de cafea a fost de 10,3 milioane de tone, Brazilia fiind principalul producator cu 35% din productia totala, urmata de Vietnam, Indonezia si Columbia.

Ce este espresso-ul?

Pentru a afla despre diferitele tipuri de cafea, trebuie sa stiti despre espresso , care este metoda italiana de preparare a cafelei , in care o cantitate mica de apa clocotita este fortata prin boabele de cafea sub presiune . Espresso se simte mult mai gros decat orice alt tip de cafea fiarta, avand deasupra putina smantana si este standardul folosit pentru bauturile traditionale de cafea .

Diferite tipuri de cafea

Lista scurta cu toate tipurile de cafea:

Negru: Doar cafea

American: Espresso cu apa fierbinte

Latte : Espresso cu lapte fiert

Cappuccino : Espresso cu lapte fiert si spuma

Americano : espresso si apa calda

Espresso : 1 oz de espresso

Doppio : 2 oz de espresso

Taiat: 1 oz de espresso cu 1 oz de lapte fiert

Ochi rosii: cafea espresso

Galao: Espresso si lapte fiert 

Lungo: espresso de mult timp servit pana la varf

Macchiato: shot de espresso si spuma

Mocha: espresso, ciocolata si lapte fiert

Ristretto: espresso de scurta durata

Cafe au lait (cafea cu lapte): Cafea si lapte fiert

Irlandeza: cafea , whisky, zahar si smantana

Flat White: Espresso cu lapte fiert

Affogato: Espresso cu inghetata

Beneficiile cafelei

Cafeaua este considerata sigura daca bei intre 3 sau 4 cani pe zi. S-a descoperit ca poate promova fluxul si functia gastrointestinala si, potrivit Institutului National de Sanatate din SUA, au descoperit ca oamenii care au baut cafea traiesc mai mult decat cei care nu au baut cafea si, in general, au existat si alte studii care indica faptul ca cafeaua consumul reduce riscul de deces. 

Pe de alta parte, studiile axate pe bolile de inima au descoperit ca persoanele care beau cantitati moderate de cafea au o rata mai mica a insuficientei cardiace. In mod similar, un alt studiu publicat in Jurnalul European de Nutritie a constatat ca oamenii au un risc mai mic de hipertensiune arteriala daca beau trei sau mai multe cani de cafea pe zi. 

In ceea ce priveste negativul, doar sanatatea mintala este evidentiata ca risc in cadrul consumului, intrucat consumul ridicat de cafea poate genera si agrava cazuri de anxietate. 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments