Ce trebuie de facut cand se deterioreaza SSD-UL sau HDD-UL

-

Indiferent daca folositi un SSD, hard disk sau o combinatie a ambelor, deteriorarea acestor componente ramane o preocupare constanta. Poate fi cauzata de o varietate de factori, dar mai ales de varsta, daune fizice si caldura. Cei doi factori din urma factori afecteaza SSD-urile intr-o masura mult mai mica decat se intampla in cazul hard disk-urilor, dar perioada de functionare este decisiva in cele din urma. Din fericire, simptomele si semnele de avertizare preced, de obicei, o eroare a deteriorarii SSD / hard disk-ului. 

in cele ce urmeaza vor fi prezentate cateva scenarii care anunta o problema a hard disk-ului sau a SSD-ului si sunt oferite optiuni pentru salvarea datelor atat in scenariile anterioare, cat si dupa deteriorarea completa a acestor componente, caz in care trebuie achizitionate noi componente. Se regasesc pe www.filebox.ro o multime de modele de hard disk-uri si nu numai.

Simptome de defectiune hard disk

Semnele deteriorarii HDD se pot manifesta in mai multe moduri. Daca hard disk-ul dumneavoastra incepe sa afiseze urmatoarele semne de avertizare, ar trebui sa va pregatiti pentru a face backup sau a transfera date. Deteriorarea poate fi graduala, dar nu va asteptati ca simptomele sa se inrautateasca inainte de a lua masuri.

1. Incetinirea ratelor de transfer de date 

Daca operatiunile de transfer de fisiere (copierea sau scrierea fisierelor) incep sa incetineasca, deteriorarea hard disk-ului nu este garantata, dar poate fi un semn de avertizare timpurie – ar putea fi o problema legata de faptul ca HDD-ul este vechi. Cu toate acestea, daca performanta incepe sa scada in mod vizibil si apar alte simptome, atunci poate fi intelept sa incepeti sa faceti o copie de rezerva a datelor.

2. Date corupte 

Fisierele care nu se pot deschide sau lipsesc sunt un alt semn ca unitatea HDD poate ajunge la sfarsitul vietii.

3. Cresterea numarului de sectoare proaste 

O subsectiune a discului fizic de pe un platou de hard disk sau un cip de memorie flash, un sector merge ,,prost” atunci cand nu mai poate raspunde la operatiile de citire / scriere. Poate fi rezultatul unor pagube fizice sau erori software. Cand numarul de sectoare proaste creste, poate fi un semn al esecului viitor al unitatii. Daca sectoarele proaste sunt rezultatul problemelor software, puteti incerca o remediere in Windows. 

4. Zgomote ciudate (doar HDD) 

Spre deosebire de SSD-uri, hard disk-urile nu functioneaza in tacere – acestea se invart in functionare normala. Cu toate acestea, zgomotele puternice si neregulate, cum ar fi clicuri si clapete, servesc ca o indicatie a starii de sanatate a unitatii. Daca incepeti sa auziti zgomote puternice si observati performante degradante, degradarea este iminenta.

5. HDD de auto-monitorizare, analiza si raportare Tehnologie (SMART)  

SMART este o tehnologie built-in hard disk-uri, care se raporteaza la mai multe valori utilizate pentru a determina starea generala a HDD-ului. Pentru o eroare brusca a unitatii, este posibil ca SMART sa nu fie cel mai util instrument, dar va ajuta la urmarirea treptata a scaderii performantei. Pentru a obtine valorile SMART ale unitatii HDD, utilizati un instrument gratuit, cum ar fi SpeedFan.

Optiuni post-drive

Din pacate, recuperarea datelor dintr-o unitate HDD stricata poate fi dificila si va poate solicita sa platiti o taxa mica. Mai jos, am inclus cele mai comune metode.

Recuperare software

Daca unitatea dumneavoastra nu a reusit din cauza unei probleme software, datele pot fi recuperate cu ajutorul software-ului. Deteriorarea SSD / HDD cauzata de daune fizice, din pacate, nu poate fi recuperata prin intermediul software-ului. Conectati unitatea la un alt computer si incercati unele dintre programele de mai jos pentru recuperare. Un astfel de program este TestDisk, un program gratuit care poate recupera partitiile pierdute si repara fisierele de pornire.

Trimiteti HDD-ul inapoi producatorului 

Daca unitatea de hard disk se strica in timpul garantiei, puteti solicita producatorului recuperarea datelor si emiterea unei unitati de inlocuire in mod gratuit. Pentru unitatile fara garantie, va fi probabil perceputa o taxa mica. Seagate, de exemplu, are disponibil un serviciu de recuperare a datelor.

Serviciu de recuperare terta parte 

In afara de producatorul SSD / HDD, luati in considerare si serviciile de recuperare ale unor terti, cum ar fi DriveSavers. Astfel de servicii costa bani, dar pot recupera date de la unitatile grav deteriorate, inclusiv de la unitatile de incendiu si de apa deteriorate.

Daca un hard disk prezinta problemele mentionate mai sus, actionati rapid pentru a va proteja datele. In caz contrar, s-ar putea sa fiti blocat cand trebuie sa trimiteti unitatea pentru a fi reparata. Doar in cazuri rare, un hard disk poate fi recuperat prin intermediul software-ului, iar acest lucru este posibil de obicei numai daca software-ul sta la originea problemelor. Cel mai probabil, problema principala a deteriorarii HDD-ului este perioada de viata a acestuia. Prin urmare, cel mai sigur este sa schimbati HDD-ul cu unul nou de pe www.filebox.ro. 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments