Cum alegi cel mai bun browser pentru navigarea pe internet

Alegerea celui mai bun browser pentru internet ar trebui sa tina cont de cateva criterii simple, printre care se numara usurinta folosirii, posibilitatea de a deschide ferestrele in new tab, un motor de cautare integrat, gradul de securitate oferit, viteza de incarcare a paginilor de internet, compatibilitatea si suportul in ceea ce priveste eventualele probleme tehnice. In momentul de fata, browserul reprezinta fereastra ta catre internet, locul in care gasesti absolut tot ce ai nevoie in confortul casei tale, fiind folosit, in prezent, pentru cautarea de fisiere media, pentru comunicare, educatie si cumparaturi, motiv pentru care este foarte important daca esti posesorul celui mai bun browser, pentru ca acesta ar trebui sa fie echipat cu cea mai noua tehnologie pentru a simplifica, accelera si potenta experienta ta in lumea WWW.

Pe masura avansului tehnologic, browserele au devenit din ce in ce mai customizabile si mai informative, punand pe primul plan siguranta ta si a calculatorului tau in ceea ce priveste navigarea. Majoritatea browserelor actuale sunt distribuite gratuit si sunt special concepute sa functioneze dupa trei principii de baza: simplitate, siguranta si viteza, iar printre cele mai cunoscute si utilizate, pentru platforma Windows, sunt Internet Explorer, Opera, Firefox si Google Chrome.

Browserul Internet Explorer este de departe cel mai folosit pentru navigarea pe internet (este folosit de aproximativ 25% dintre toti utilizatorii de internet din lume), dar nu si cel mai bun browser. Dezvoltatorii de la Microsoft au facut o treaba rezonabil de buna prin incorporarea posibilitatii de browsing privat (in optiunea de History a browserului nu va fi adaugat niciunul dintre siteurile pe care le-ai vizitat), cresterea nivelului de siguranta si adaugarea unei interfete destul de prietenoase si usor de folosit. Pe langa toate acestea, au adaugat si filtrul numit ActiveX care blocheaza toate siteurile care functioneaza pe baza de continut ActiveX (practic cele care ruleaza aplicatii flash), dar pe care il poti dezactiva in momentul in care optiunea devine destul de suparatore. Pentru navigarea in magazinele online, IE este destul de util, pentru ca afiseaza, de fiecare data, daca respectivele site-uri au certificatele de siguranta expirate sau nu, lucru foarte important cand faci plati cu cardul pe internet. Folosirea browserului in Private Mode impiedica stocarea de fisiere temporare, cookies, parole si nume de utilizator in calculatorul tau, lucru pe care, intr-adevar, cel mai bun browser ar trebui sa-l faca. Din punctul de vedere al usurintei folosirii, Internet Explorer este destul de intuitiv, permitand si deschiderea ferestrelor in New Tab, iar din punctul de vedere al sigurantei poate sa protejeze, cu succes, computerul tau impotriva virusilor, spyware-ului, pop-ups-urilor si phishing-ului. Ca si viteza, browserul merge rezonabil la incarcarea paginii, nefiind nici pe departe cel mai rapid dintre toate browserele care exista.

Browserul Opera este, in mod categoric, cel mai bun browser pentru navigarea pe internet, chiar daca este folosit de doar 2% dintre utilizatorii de calculator. Acesta ofera posibilitatea de voce interactiva inclusa (poti comanda cautarea pe internet doar prin intermediul comenzii vocale, daca ai si microfon), search rapid, preview al paginilor pe care urmeaza sa le deschizi si posibilitatea de a ti se citi textul din pagina deschisa de tine de catre browser. Capacitatea de customizare este foarte mare, astfel incat poti aseza uneltele, panourile si butoanele dupa bunul tau plac si poti alege din cele cateva skinuri care iti sunt puse la dispozitie. Din punctul de vedere al usurintei folosirii, cel mai bun browser, Opera, este foarte user-friendly si foarte intuitiv si nu vei avea absolut nicio problema in a gasi ceea ce cauti. Gradul de securitate al browserului este ridicat, protejand cu succes impotriva virusilor, spyware-ului, pop-ups-urilor si phishing-ului, iar ca viteza de incarcare, Opera este, practic, cel mai rapid browser din lume la viteza de lansare, viteza de incarcare a paginii si la viteza de rulare a aplicatiilor. Singurul dezavantaj este acela ca, nefiind atat de folosit ca celelalte browsere, mai are inca niste probleme de compatibilitate cu anumite siteuri web.

Browserul Firefox ocupa locul doi al clasamentului in ceea ce priveste gradul de folosire, fiind insa cu aproximativ 30% mai incet la viteza de incarcare decat internet Explorer, iar browsarea continutului care ruleaza pe baza de Flash sau Shockwave necesita instalarea de plug-in-uri suplimentare, in timp ce aplicatiile Javascript pot sa nu functioneze deloc. Chiar daca nu este unul dintre cele mai bune browsere, Firefox ramane, totusi, un browser rezonabil, care, in maximum cativa ani, va surclasa Internet Explorer.

Browserul Chrome, lansat de cei de la Google, are foarte multe optiuni si unelte care iti pot usura navigarea pe internet, poti browsa in modul Private, fara ca download-urile sau siteurile vizitate sa ramana in history-ul browserului. Fiecare Tab este rulat independent, motiv pentru care, daca unul dintre ele se va bloca, nu se va inchide intreaga sesiune. Google Chrome este destul de bine organizat si usor de folosit, iar interfata este simpla si eficienta, avantaje care fac ca acesta sa se numere printre cele mai bune browsere.

O statistica facuta recent de catre cei de la AptiQuant Psychometric Consulting Co. demonstra ca exista o stransa legatura intre IQ-ul utilizatorilor de browsere si browserele in sine, astfel ca s-a constat ca cei care folosesc Internet Explorer au un IQ intre 80 si 92, cei care folosesc Firefox unul de 110, cei care folosesc Chrome au un IQ de 112, iar cei care folosesc browserul Opera, un IQ de 128, unde un IQ de 80-89 este considerat ca reprezentand o inteligenta sub medie, cel intre 90-109, o inteligenta medie, intre 110-119 – inteligenta peste medie, IQ-ul situat intre 120-129, o inteligenta superioara si IQ-ul de 130, genialitate. Acum, depinde doar de tine de care parte a baricadei te poti situa.