Cum sa am grija de mine daca am gastrita?

-

„Cat de bune si de eficiente sunt citricele cand ai gastrita cronica? Am probleme digestive si consumul de citrice imi dauneaza, in special portocale”.

Gastrita, cunoscuta si sub numele de boala peptica acida, este inflamatia, iritatia sau eroziunea tesutului care captuseste stomacul din diverse motive, inclusiv prezenta Helicobacter pylori. Aceasta bacterie agraveaza simptomele celor care sufera de iritatie gastrica, generand ulcere si, in unele cazuri, cancer gastric.

Situatiile de stres, nu doar emotional, ci si infectiile sau spitalizarea, modifica si productia de acid de catre stomac. Fumatul si consumul de alcool sunt alti factori care influenteaza dezvoltarea gastritei si a cancerului.

Principalele simptome asociate cu aceasta afectiune sunt arsura sau senzatia de arsura la nivelul stomacului, „arsurile la stomac” si refluxul. Uneori poate provoca pierderea poftei de mancare, greata sau varsaturi si dureri in piept.

Daca boala peptica acida nu este tratata, poate duce la ulcere, anemie din cauza pierderii de sange si creste riscul de cancer de stomac.

Gastrita este diagnosticata prin endoscopie. Acest lucru permite observarea directa a mucoasei tractului digestiv si prelevarea unei probe pentru o biopsie pentru a exclude cancerul sau prezenta bacteriilor.

Exista medicamente pentru controlul pH-ului stomacului si de obicei sunt formulate in timpul crizelor sau pe termen lung pentru a preveni recaderile.Totusi, cel mai important lucru in gestionarea acestei boli este stilul de viata si dieta deoarece nu exista un tratament definitiv . ( Iata ce alimente trebuie evitate daca aveti gastrita sau reflux .)

Printre masurile recomandate pentru reducerea productiei de acid de catre stomac se numara identificarea alimentelor care agraveaza simptomele arsurilor la stomac si eliminarea acestora din dieta . In cazul in care laptele integral va agraveaza gastrita, il puteti inlocui cu lapte fara lactoza.

A dormi cu capul ridicat la 45 de grade si a manca cu cel putin o ora inainte de culcare reduce refluxul de acid gastric in esofag, o boala cunoscuta sub numele de reflux gastroesofagian si frecvent asociata cu gastrita. De asemenea, aceasta masura ii ofera stomacului timp sa absoarba alimentele.

Gastroenterologul Carmenza Rodriguez afirma ca micul dejun este nu doar prima masa a zilei, ci si cea mai importanta. Din acest motiv, trebuie sa ai timp sa mananci linistit si suficient. El explica, de asemenea, ca este important sa mananci niste alimente la mijlocul diminetii si la mijlocul dupa-amiezii in portii foarte mici. Adica mananca de cinci ori pe zi, dar nu in exces. 

Daca ai gastrita, este important sa eviti alimentele acide, iar dieta pe baza de citrice include consumul de sucuri acide la micul dejun, moment al zilei in care de obicei stam cateva ore fara sa mancam si pH-ul stomacului este scazut. Acesta este motivul pentru care consumul acestor alimente sau sucuri, cum ar fi portocalele, limonada si grapefruitul, poate agrava simptomele.

Alte masuri utile pentru imbunatatirea digestiei sunt includerea in dieta fibre naturale, parva integrala, mango, banana, granola, stafide, arahide, fulgi de ovaz, sucuri nestrecurate, salate si fructe cu bagas, bea multa apa, miscare (aceasta imbunatateste miscarile intestinale). si digestia) si gestionati stresul in mod corespunzator. Anumite medicamente sunt o cauza comuna a gastritei. Persoanele cu aceasta patologie sunt sfatuite sa evite antiinflamatoarele precum ibuprofenul, diclofenacul, naproxenul si aspirina.

Mancarea nedorita, mancatul dupa ore, condimentele, postul prelungit, bauturile racoritoare, vinul rosu, tigarile si bauturile alcoolice sunt alte comportamente alimentare care contribuie la agravarea simptomelor arsurilor la stomac.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments