Medicina holistica: alternativa sau complement?

-

In octombrie 2003, Steve Jobs a fost diagnosticat cu cancer pancreatic , cel mai rau dintre toate, cel mai rapid si mai agresiv. Al lui era un tip de cancer cu un prognostic mai bun, singurul cancer pancreatic cu sanse reale de vindecare. Asa ca Jobs – un budist, un vegetarian si un sceptic fata de medicina ortodoxa – in loc sa tina seama de sfaturile medicale pentru o interventie chirurgicala imediata, a decis sa incerce tratamente alternative.

Cautarea lui a durat noua luni. Este timpul din viata care i-ar fi fost lasat oricarui pacient cu alt subtip de cancer pancreatic. In acele luni cancerul s-a raspandit si, cand Jobs s-a resemnat cu operatia in iulie a anului urmator, o parte din pancreas a trebuit sa fie indepartata, precum si o parte din stomac si intestin. In 2009 a trebuit sa faca un transplant de ficat si, in cele din urma, a pierdut razboiul impotriva cancerului, dupa ce a suferit cu intarziere chimioterapie pe care a evitat-o ​​ani de zile. A murit in 2011. Moartea lui Jobs a dat o noua viata unei dezbateri de ani de zile intre medicina traditionala si medicina alternativa.Pentru Andrew Weil, directorul Programului de Medicina Integrata de la Universitatea din Arizona, oamenii sunt vinovati de dezinformare, punand moartea lui Jobs vina pe tratamente alternative. Potrivit dr. Weil, nu se stie cu siguranta cat de mult ar fi supravietuit Jobs si care ar fi fost calitatea vietii sale in acei ani daca ar fi urmat hotararea initiala.

Argumentul privind calitatea vietii pe care il mentioneaza dr. Weil este esential pentru aceasta dezbatere. Pentru medicul bioenergetic Yenny Parra, niciun medicament nu poate vindeca complet un cancer care a fost deja diagnosticat, dar „evolutia si calitatea vietii pacientilor este modificata de tratamente alternative”.

Si este ca ascensiunea incontestabila a tratamentelor alternative se datoreaza intr-un anumit fel fricii generate de posibilele daune colaterale ale medicinei ortodoxe. Potrivit Centrului National pentru Medicina Complementara si Alternativa, NCCAM pentru acronimul sau in engleza, aproximativ 38% dintre adultii din Statele Unite folosesc un anumit tip de medicina alternativa, conducand la cauzele durerilor de spate si gat.

Yadira Perez, cu hernie de disc, a cautat din proprie initiativa un tratament alternativ pentru durere. Medicul traditional ii oferise doua variante: operatie sau injectie spinala; Intrucat pacienta ii este frica de aceste doua solutii, a decis sa recurga la terapia alternativa, neuronala. Odata inceput tratamentul, simptomele lui s-au imbunatatit usor, dar intr-o zi durerea i s-a intensificat in mod inexplicabil. Ea nu a luat inca o decizie finala cu privire la tratament, potrivit ei este intr-un stadiu exploratoriu inainte de a decide sa accepte cealalta parere.

Tocmai lipsa concluziilor i-a facut pe medicii alopati sa aiba in continuare rezerve cu privire la medicina alternativa.

Pentru dr. Maria Alejandra Duran, medic alopat la Universidad del Rosario, intreaga cariera de medicina occidentala este axata pe cercetare, limitata la confirmare, la evidenta a ceea ce poate fi reprodus, „metodologic sunt o multime de proceduri pe care le determina. ce functioneaza si ce nu sau ce este mai bine. Dupa o cariera ca aceasta nu se crede orbeste, asa cum se crede, sa zicem, in Dumnezeu. Crezi pentru ca exista o demonstratie a ceea ce se intampla. Medicina alternativa cand a ajuns in Columbia a fost sustinuta de foarte putine cercetari si a existat mult misticism in aceasta chestiune. Acum sunt mult mai multe cercetari si asta ii confera mai mult credit. Dar asa cum vad eu, exista inca o lipsa de cercetare si dovezi.”

Medicamentele alternative sunt considerate de multi a actiona ca un placebo. Efectul placebo este responsabil pentru o treime din beneficiile oricarui tratament, inclusiv cele traditionale. Analiza a zeci de studii din ultima jumatate de secol a constatat ca pana la 32% dintre pacienti raspund la placebo. Majoritatea studiilor de medicina alternativa nu au un grup de pacienti care primesc un tratament pe baza de placebo pentru a compara cu tratamentul „adevarat”.

Suportul Potrivit dr. Tomas Quiroz de la Institutul Homeopat Luis G. Paez, este necesar sa se faca distinctia intre terapiile alternative si medicina alternativa: „ terapiile sunt una, iar medicina este alta , care are un context si o baza filozofica care o sustine. ” . Dar pentru dr. Quiroz criteriile care masoara eficacitatea medicinei traditionale nu sunt aplicabile homeopatiei.

„Lumea de astazi se explica prin faptul ca se poate demonstra ca un fenomen este produsul unei cauze —spune Quiroz—, medicina este conceputa astfel, la fel si studiile care sunt efectuate pentru a demonstra eficacitatea unui tratament. . Pentru fiecare simptom exista un remediu, care este testat prin repetare; daca analgezicul amelioreaza durerea in toate cazurile, functioneaza. Dar formulele alternative nu sunt repetabile pentru ca sunt generate in functie de fiecare fiinta umana”.

„Noi —continua Quiroz— nu tratam simptomul, credem ca exista un simptom pentru ca exista ceva care nu a functionat corect, asa ca ceea ce trebuie tratat este acea tulburare, ca sa spunem asa, trebuie corectata in fiecare. persoana anume. Fiecare individ cu acelasi simptom trebuie tratat cu o medicatie diferita, care corespunde particularitatii sale umane”.

Pentru Dr. Jairo Hernandez Cubillos, directorul Institutului Luis G. Paez, medicina conventionala nu se gandeste la vindecare, ci la lopata. „In timp ce hipertensiunea se vindeca aici, astmul se vindeca —spune el—, acolo, in schimb, se trimit medicamente pe viata, pentru ca este o afacere de laborator. Aici se cauta sa rezolve problema pentru pacient”. Si continua: „managementul pe care il facem este cuprinzator, nu tratam boli, tratam pacienti, tratam fiinte si fiecare fiinta este diferita”.

La aceasta intrebare, dr. Alexandra Duran raspunde: „intr-un mod diferit in alopatie, intreaga fiinta umana este tratata , pentru ca bolile sunt sistemice, un simptom este declansat de o boala a intregului si nu numai simptomul este diagnosticat, ci si boala.. Probabil ca nu ne uitam la minte si spirit, dar exista unele tratamente psihiatrice care se ocupa de asta.”

Spre o medicina integrala In orice caz, preferintele oamenilor sunt deasupra discutiei . De ani de zile, columbienii folosesc remediul tutelei pentru a solicita ca POS sa includa terapii alternative si ca EPS sa ofere aceste servicii. In acest fel, a devenit din ce in ce mai urgent ca firmele de sanatate sa deschida consultatii in acest domeniu si sa implementeze un anumit tip de reglementare a exercitarii medicinei alternative si a producerii medicamentelor acesteia. Astazi, tot mai multe companii de medicamente preplatite ofera optiunea de terapii alternative in cadrul planurilor lor.

In timpul guvernarii lui Alvaro Uribe Velez, presedintele care a luat picaturi homeopate si esente de flori, a intrat in vigoare Legea cu privire la talentul uman in sanatate, Legea 1164. Aceasta lege stabileste liniile directoare pentru practicarea terapiilor alternative si a stabilit ca numai „profesionistii autorizati sa exercite o profesie in domeniul sanatatii pot folosi medicina alternativa si procedurile de terapie alternativa si complementara in sfera disciplinei lor, pentru care trebuie sa acrediteze certificarea academica respectiva a acelui standard de competenta, eliberata de o institutie de invatamant superior; recunoscute legal de stat”.

Prin urmare, astazi exista programe de specialitate si diplome de master la Universidad Nacional, Universidad del Bosque, Universidad del Rosario, Fundacion Universitaria Juan N. Corpas, pentru a numi doar cateva in Bogota.

In cele din urma, Comisia de Reglementare in Sanatate a stabilit ca POS trebuie sa acopere consultatiile pentru prima data, precum si controlul si urmarirea terapiilor alternative .

In acest sens, dr. Hernandez Cubillos spune: „sistemul de sanatate a inclus in POS medicamente alternative, dar nu medicamente, si le-a inclus dintr-un motiv simplu: tot mai mult populatia apeleaza la medicamentele alternative. Medicina alternativa a fost mult timp la cerere mai mare in Statele Unite decat alopatia . Acest lucru se datoreaza dezumanizarii medicinei alopate data de dominatia pietelor farmacologice”.

Si continua: „La aceasta trebuie sa adaugam presiunea de productie la care sunt supusi medicii . Intr-o consultatie de 10, 15 minute, cum poti rezolva o problema pentru pacient?”

Majoritatea medicilor de alternativa nu se incadreaza in medicamentele preplatite deoarece platesc doar tarifele din manualul de tarife al ministerului, care sunt foarte mici avand in vedere timpul pe care un medic alternativ il dedica fiecarui pacient. Dr. Hernandez Cubillos o ilustreaza astfel: „consultatia homeopatica medie dureaza o ora si daca pacientul are nevoie de doua ore, unul petrece doua ore si jumatate, nu lucram contra cronometru, nu suntem taximetristi medicali, servim. fara un metru. Nu suntem profitabili pentru EPS-uri pentru ca nu putem face consultatii de 15, 20 de minute si daca medicul nu ii vede pe cei patru pacienti pe care trebuie sa ii vada intr-o ora, atunci nu il angajeaza. Sanatatea s-a dezumanizat, sistemul de sanatate in cea mai mare parte a lumii si iata dovada crizei pe care o traim.

Aceasta stare de fapt nu face decat sa evidentieze daruirea fata de serviciu pe care medicii, fie ei traditionali sau alternativi, trebuie sa o aiba astazi. Si totusi, in ciuda diferentei de abordari si tinand cont de cererea de tratamente alternative, in punctul de convergenta implementarea unei medicini integrale care gestioneaza cele doua perspective intr-o maniera armonioasa si neexclusiva devine din ce in ce mai urgenta .

In acest sens, dr. Tomas Quiroz spune: „suntem foarte responsabili cu discutia medicala si suntem meticulosi cand suspendam un medicament alopat. Acolo unde se poate suspenda, se suspenda, dar sunt cazuri in care nu. Un exemplu: daca ajunge un hipertensiv luand medicamente, nu o suspend, dar nu formulez medicamente pentru un hipertensiv care nu a luat-o niciodata. In cazuri de hipotiroidism, convulsii sau diabet, nici nu suspenda medicatia, dar dozele sunt in scadere treptat si ideea este ca pot fi suspendate definitiv la un moment dat”.

„Cred ca medicina traditionala are nevoie de medicina alternativa, ar fi completarea perfecta ”, spune dr. Yenny Parra.

Janeth Solano, specialist de la Ministerul Protectiei Sociale, a fost mult mai emfatica cand a comentat beneficiile Legii talentului uman: „este important pentru protectia pacientilor in masura in care clarifica ca din nicio perspectiva nu poate fi terapia complementara . vazut ca un inlocuitor exclusiv al medicinei conventionale .”

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments