De ce randunelele migreaza in fiecare an si unde?

-

Randunelele au ca principala caracteristica obiceiul lor de a migra, dar de ce migreaza randunelele? Acest articol va explica motivele care le determina sa se deplaseze in jurul lumii, precum si cateva caracteristici importante despre ele, care va vor ajuta sa le cunoasteti mai bine.

Randunele

Inainte de a vorbi despre motivul pentru care migreaza randunelele, este necesar sa stim putin despre ele, se numesc andorine sau randunele dar denumirea lor stiintifica este hirundo rustica, apartinand familiei Hirundinidae. Este bine cunoscuta atat pentru culorile sale izbitoare, cat si pentru obiceiul de a migra in grupuri mari pana umple cerul cu puncte gri (care sunt fiecare dintre ele), aceste pasari au fost vazute pe continentul european, Asia, continentul african. si in America de Nord si de Sud.

Nu face parte din grupul  Animalelor aflate in pericol de disparitie in lume deoarece exista numeroase exemplare distribuite pe toate continentele mentionate mai sus, in plus ca migratiile acestora sunt recunoscute si prin numarul mare de randunele care se vad in locurile in care ajung. iar reproducerea lor nu este, de asemenea, foarte limitata. Cu toate acestea, nu pentru ca exista multe exemplare sunt excluse de la riscul de a suferi amenintari precum vanatoarea.

Cum arata randunelele?

Aceste pasari sunt mici si masoara intre 14 si 34 de centimetri, penele lor pot fi destul de lungi, ajungand la 7 centimetri, si cantaresc si de la 16 la 22 de grame. In ceea ce priveste culorile, acestea sunt albastru, rosu si maro in tinerete, albastrul se vede in partea superioara a corpului cu intensitate mare si tonuri metalice, pot prezenta un rosu usor tern in gat, pe frunte si pe piept. .barbia dar exista unele care au pieptul rosu intens.

Pot avea linii albe si pe partea superioara a cozii dar nu la toate exemplarele, maroul este semn ca sunt tineri si fetele sunt si ele putin rosii dar cu o oarecare paloare, in partea de jos pot fi albe. si doar cand ajung la maturitate prezinta culoarea albastru metalic care ii caracterizeaza.

Aceste pasari sunt putin greu de diferentiat dupa culoare daca vrei sa stii care este femela si care este masculul, dar marimea lor este un bun indiciu, deoarece femelele au o coada putin mai scurta decat masculii, pe langa culorile lor. .sunt mai plictisitoare decat cele ale masculului. Picioarele ambelor sexe sunt gri si le permit sa se cocoteze pe orizontala, facandu-le usor sa zboare de pe sol.

Speranta lor de viata este de saisprezece ani in majoritatea cazurilor. In ceea ce priveste subspeciile gasite, pot fi identificate sase:

  • Hirundo rustica: care ar fi specia nominala, se gaseste in Europa, Aria, Irak, China, India, Africa, Rusia, Arabia si alte tari, calatorind in migratie spre sudul Africii. Unele randunele hambar au o banda pectorala usor rosie, iar unele pot avea pe partea inferioara alba. Acestea pot fi gasite in nuante de roz, crem, alb si violet-albastru.
  • Hirundo rustica tranzitiv : Gasit in Orientul Mijlociu, poate fi observata migratia catre Turcia si Israel, dar in general ierneaza in Africa de Est. Descrierea sa fizica arata rosu pe partea inferioara si chiar portocaliu spre deosebire de speciile nominale.
  • Hirundo rustica Gutturalis : Se reproduc de obicei in Japonia, Coreea, Himalaya, Alaska, Washington si Filipine, se caracterizeaza prin faptul ca au o culoare ocru rugina in partea inferioara si albastrul din partea superioara nu intr-un ton violet, ci verzui, in plus, unele exemplare pot avea o culoare rosie pe partea inferioara.
  • Hirundo rustica tytleri : Zonele sale de reproducere sunt Mongolia, Siberia, Malaezia si chiar si in China, coada sa este putin mai lunga decat cea a celorlalte subspecii, iar partea inferioara are tonuri maro.
  • Hirundo rustica erythrogaster – Aceasta este considerata o subspecie americana deoarece se reproduce in toata America de Nord, in Mexic, Alaska, toata America de Sud, Costa Rica, Antilele Mici si Panama. Ceea ce diferentiaza aceasta specie de cele anterioare este ca este mult mai rosie si mai intensa, totusi poate fi foarte asemanatoare cu Hirundo rustica tranzitiva.

In ceea ce priveste comportamentul lor, aceste pasari sunt diurne si au obiceiuri migratoare care le distribuie in toata lumea in grupuri mari.Pe masura ce stau in grupuri, canta in cor, desi canta si singure. Sunt insectivore aeriene, asa ca se hranesc cu insectele pe care le prind atunci cand zboara, unele prade sunt capturate cand zboara la suprafata marii dar mananca si lacuste, muste, gandaci, greieri, tantari, libelule si molii care sunt pe pereti.

Migrarea randunelelor

Randunelele sunt una dintre numeroasele Animale care migreaza  dar habitatul lor este tara deschisa, pot fi pajisti, terenuri unde se planteaza produse agricole si locuri unde nu este prea multa vegetatie sau prea multi oameni, prefera locurile in care au cursuri de apa. in apropiere si le plac grajdurile, hambarele si acele structuri create de om care sunt deschise.

Sunt locuri frumoase si linistite, asa ca oamenii se intreaba adesea de ce migreaza randunelele? Chiar si atunci cand migreaza, o fac pe zone deschise si evita muntii, chiar daca nu le plac deserturile sau locurile reci, evita si orasele, desi de obicei isi fac cuiburi in cladirile oamenilor, in gropile de copaci, in casele oamenilor, in rape. , magazii, hambare, printre alte structuri.

Motivul pentru care randunelele migreaza in primul rand pentru supravietuire, calatoresc atunci cand vremea se schimba si au nevoie de un nou adapost unde sa se poata reproduce si sa-si construiasca cuiburile. De asemenea, migreaza pentru a gasi mai multa hrana in alte parti ale lumii si, astfel, isi hranesc bine puii.

Exemplarele care migreaza cel mai frecvent sunt cele intalnite in zonele cu clima temperata, pentru a scapa de frigul iernii, un exemplu in acest sens sunt randunelele gasite in Uruguay, care calatoresc in acea tara cand este vara, dar se reproduc in America de Nord. Exista un grup de ei care se reproduc si raman in Uruguay pentru o vreme, dar calatoresc in nordul acelui continent cand se apropie iarna.

Alte randunele se reproduc de obicei in sudul Americii de Sud, dar migreaza in Uruguay, Paraguay si Argentina, desi merg si in Brazilia (spre sud). Continuand cu randunelele in America, sunt unii care calatoresc in Europa in martie sau aprilie si apoi merg in sudul Africii, sosirea lor anuntand ca incepe vara sau primavara in unele dintre tarile in care migreaza.

Cei gasiti in Europa calatoresc de fapt in multe locuri, unii merg in Africa dupa reproducere, altii merg in Maroc, Africa de Sud, iar altii se pot intoarce in America de Nord sau de Sud. Adevarul este ca se vad cu usurinta pentru ca nu zboara foarte sus si o fac ziua de preferat pentru a se putea odihni noaptea in locuri deschise care se numesc adaposturi.

Spania a fost un punct de plecare asa ca nu au fost vazuti des acolo dar s-a observat ca in ultimul timp petrec mult mai mult timp in sudul acestei tari, aproape tot timpul anului. Ar fi ca si cum datele lor de migrare s-ar schimba sau ar fi intarziate de la sine, asta poate fi pentru ca se asteapta la vremuri mai bune pentru a duce mancare la destinatie si la un moment mai bun.

Acest lucru se poate datora faptului ca schimbarile climatice au afectat in mod semnificativ unele locatii, iar unele pasari pot inceta sa mai fie migratoare si sa devina rezidente ale tarilor in care se gasesc. Dezavantajul acestui lucru este ceea ce s-a explicat despre motivul pentru care randunelele migreaza, ca supravietuirea le muta sa se mute in locuri cu clima mai buna. Daca schimbarile climatice continua, este posibil ca multi dintre ei sa moara din cauza temperaturilor insuportabile.

Unde mai exact migreaza?

Anterior multe dintre locurile lor de migratie au fost mentionate, in mod specific fiecare subspecie tinde sa migreze intr-o anumita tara, lucrul interesant despre migratia lor este ca ei avanseaza din ce in ce mai mult si acesta este un indicator ca exista schimbari importante in clima lumii, conditiile meteorologice sunt modificate, precum si temperatura si asta este cheia pentru a analiza schimbarile de mediu pe care o sufera lumea din cauza poluarii si a activitatii umane.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments