„Mancare cruda”, cea mai recenta revolutie in alimentatia sanatoasa

-

„Mancarea este o placere, dar in acelasi timp este o datorie”, este sloganul pe care dr. Julio Calonje il repeta pacientilor sai de la Centrul de Medicina Integrala Ishwara, din Cali. Din acest motiv, el crede ca nu este o coincidenta faptul ca mancarea arunca o privire asupra trecutului ca un antidot impotriva relelor moderne. „Exista o epidemie de obezitate in multe parti ale lumii, desi subnutritia datorata deficientei de vitamine si minerale abunda. In acelasi timp, a crescut prevalenta bolilor autoimune si degenerative, precum cancerul, Parkinson si Alzheimer”, subliniaza el.

Pentru experta in agricultura ecologica Carolina Quinones, fiinta umana a iesit din obiceiul de a consuma alimente cu adevarat proaspete : „Procesele industriale favorizeaza eficienta in detrimentul sanatatii”. Lipsa de diversitate la alimentatie este direct proportionala cu biodiversitatea florei intestinale iar atunci cand aceasta este slaba functionarea sistemului imunitar este de asemenea precara. Pe de alta parte, cercetarile preliminare sugereaza ca aceste dezechilibre ar fi legate de depresie si anxietate. Inainte, pe masa erau incluse 150 de ingrediente diferite pe saptamana, in timp ce astazi soiul este redus la 20, iar cele mai multe dintre ele sunt procesate. Deci, ce alimente nu ar trebui sa lipseasca de pe masa?

Boom-ul cruditatii

Ce este?

Expresia inseamna mancare cruda. Este ceea ce este cunoscut sub numele de hrana vie sau raw vegana, deoarece este alcatuita din alimente de origine vegetala care se consuma in forma lor naturala, fara a fi gatite. „Vorbim de „vii” pentru ca sunt proaspete sau chiar cultivate recent si abia germineaza. De aici si importanta alegerii produselor bio din zona in care se afla – explica Calonje –. Pentru ca odata ce intra intr-un container pentru a fi transportate, va trebui sa pui ceva substanta in ele pentru a le conserva.”

Stii ce alimente sa mananci pentru a te ajuta sa ai un abdomen plat? Aici le lasam pe toate cu explicatia cuvenita.

Pentru ce este?

Este cea mai buna modalitate de a profita de proprietatile fitonutrientilor, vitaminelor, mineralelor, enzimelor, grasimilor, proteinelor si carbohidratilor. Evitarea gatirii nu modifica continutul alimentelor.

Legumele fac parte dintr-o dieta alcalina . Studiile au aratat ca supraacidificarea organismului contribuie la aparitia unor boli precum osteoporoza.

Are proprietati antioxidante . Acest tip de nutritie este legat de prevenirea deteriorarii pielii, parului si unghiilor. Si pe langa inversarea procesului de imbatranire, ofera putine calorii, ceea ce il face ideal pentru mentinerea unei greutati sanatoase. Chiar si asa, datorita aportului carbohidratilor usor asimilabili, ajuta la cresterea energiei.

Tasta C pentru a fi clar despre alte alimente care au cel mai bun efect asupra organismului dumneavoastra . Daca nu le cunoasteti aici va lasam 7 superalimente infailibile care vor fi cheia unei vieti sanatoase.

Cum il mananci?

Unul dintre pilonii hranei crude este varza : „Acestia poarta intregul potential de viata al plantei, deoarece se afla in cea mai importanta perioada, in care enzimele, vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a putea creste”, comenteaza. nutritionistul Nydia Silva. In plus, au o concentratie mare de proteine ​​si, spre deosebire de versiunea lor adulta, au mai putina celuloza, molecula pe care organismul nu o degradeaza, motiv pentru care sunt mai bine asimilati. De parca nu ar fi de ajuns, au substante fitochimice asociate cu prevenirea bolilor degenerative.

Boabele pot fi incoltite (o optiune excelenta pentru cei obisnuiti sa fie grele), legume, cereale si sunt de obicei folosite pentru a imbraca salate. Experimentul scolar clasic in care mai multe boabe au fost plasate intr-un bumbac umed se realizeaza la scara mai mare. „Este usor sa o faci acasa: lintea, de exemplu, se lasa sa germineze timp de 7 zile, in timp ce quinoa este inmuiata timp de 4 pana la 8 ore, cand coada incepe sa iasa din radacina”, observa Quinones. Compania sa Lagajari Sentimiento Verde produce muguri pe uscat, deoarece se asigura ca leguminoasele sunt mai usor de digerat in acest fel. „Provocarea este sa obtinem seminte organice de calitate”, conchide el.

Stii ce alimente ar trebui sa mananci daca ai anxietate? Aici le lasam pe toate

In acest tip de dieta, salatele impartasesc lumina reflectoarelor cu extractele de plante, iar una dintre vedete este sucul de iarba de grau, dorit pentru stimularea sistemului imunitar, continutul sau ridicat de clorofila si pentru colaborarea in munca de detoxifiere a organismului . Ideal este sa mananci 4 uncii (o jumatate de cana) pe zi. „Pentru a elimina gustul amar, prefer sa adaug cateva picaturi de lamaie”.

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest stil de viata, Calonje recomanda sa mearga incet si sa inceapa prin cresterea aportului de fructe si legume. O alta masura este sa faci un post terapeutic o data pe saptamana in care produsele de origine animala sunt excluse si predomina sucurile verzi. Sfatul lui este sa cumperi un extractor bun precum Storcatorul Omega, si nu un blender clasic, care, datorita vitezei sale, genereaza o crestere a temperaturii care altereaza compozitia moleculara a ingredientelor. „Aceasta este modalitatea de a garanta absorbtia celor mai buni nutrienti in tractul digestiv. Si, desi fibrele nu exista, nu exista niciun motiv de ingrijorare: de fiecare data cand mancam legume, le includem.

Puterea fermentatului

Ce este?

In Coreea, exista un fel de mancare tipic care isi asuma creditul pentru ratele scazute de cancer si longevitatea populatiei: kimchi, un preparat pe baza de legume precum varza. Secretul sau este in fermentatie, care este un proces in care are loc cresterea microorganismelor care pastreaza alimentele. In aceste produse, culturile microbiene sunt vii deoarece nu trec prin coacere sau pasteurizare precum cele gasite de obicei pe piata ; ingredientele sunt pur si simplu lasate la macerat, de obicei in sucuri proprii.

„Fiintele umane au experimentat cu aceste tehnici de foarte mult timp. S-au gasit ceramice cu urme de fermenti vechi de 9.000 de ani, avertizeaza Calonje. Ce se intampla este ca ne obisnuim sa consideram bacteriile drept dusmani care trebuie anihilati cu orice pret.” Din acest motiv, furia asepsiei si a sapunurilor care promit sa-i omoare cu 99 la suta . „Se pare ca nu am fi in viata fara ei. De fapt, pentru fiecare celula pe care o avem in organism exista 10 microorganisme.”

Una dintre principalele probleme ale lumii moderne este constipatia . Daca banuiti ca poate fi cazul dumneavoastra, va lasam aici toate cauzele, consecintele si remediile.

Pentru ce este?

Ele faciliteaza digestia . Sunt deja pre-digerate, deoarece microorganismele lor descompun nutrientii din alimente in produse care sunt mai bine folosite. „Exista mai putine cheltuieli enzimatice si efort ale sistemului digestiv”, spune Calonje.

Ceea ce este fermentat este detoxificat. Manioc sau manioc amazonian este incarcat cu cianura, dar datorita acestui proces poate fi consumat fara niciun pericol.

Sunt o sursa excelenta de probiotice, numite bacterii „bune”. Microflora intestinala nu numai ca ajuta la buna functionare digestiva, ci si protejeaza impotriva infectiilor tinand la distanta microorganismele „rele” sau patogene.

Cum se mananca?

„Cultura noastra este foarte departe de cele fermentate, aici suna putred. Ne obisnuim cu faptul ca cel mai practic mod de a lua probiotice este cu pastile, in loc sa punem in aplicare o dieta bogata in ele”, spune Denise Monroy, specialist in bucatarie raw vegana. In camara lui, miso-ul, facut din boabe de soia, si care este deja disponibil pe piata, are un loc de cinste: „In Japonia se face un bulion care se mananca la micul dejun. Imi place sa-l adaug la crema auyama”. Alte dintre preferatele lui sunt kombucha, sau ciuperca de ceai, o bautura cu o aroma usor acida; varza murata, care se face cu varza si sare de mare, si chefir, care se poate face cu lapte de cocos.

Stiti ce intelegem prin alimente de sezon si de ce sunt atat de importante? Aici va spunem totul

O zi cu mancare sanatoasa

Denise Monroy, creatoarea magazinului online Basket for You, considera ca nu trebuie sa fii asiatic pentru a invata sa mananci muguri si fermenti:

MIC DEJUN:

Budinca de seminte de chia, facuta cu lapte de migdale. O alta varianta este sa pregatesti un iaurt de cocos cu granola. Ambii sunt insotiti

de fructe.

MASA DE PRANZ:

Salata verde (sapata verde, baby spanac si rucola), avocado, rosii si varza de linte. Rochie cu vinegreta din miso, ulei de masline, suc de lamaie si miere.

MASA DE SEARA:

Arepas cu guacamole. Pentru a beneficia de

cele fermentate, se pot servi cu varza murata.

BAUTURA:

De luat la o ora dupa masa: infuzie de ghimbir, miere, lamaie si turmeric.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments