Filmul Star Trek si fanii lui

Printre francizele cele mai de pret ale science fiction-ului se numara colosul Star Trek care a reusit de la debutul sau din 1966 sa creeze o intreaga revolutie la scara mondiala. Centrul francizei sunt cele sase serii de televiziune care s-au bucurat de un nemaipomenit succes. Incepand cu seria originala si continuand cu Enterprise, Voyager, Deep Space Nine, The Next Generation si seriile animate , puternica franciza a acumulat un numar extraordinar de fani care urmaresc cu cel mai mare interes fiecare serial in parte. Capodopera lui Gene Roddenberry, cel mai cunoscut creator de serii de televiziune SF si pionier al acestui gen de serial, a fost primita cu un extrem interes de fanii care nu au contenit sa ingroase randurile.

Pe langa romanele, jocurile si filmele de care s-a bucurat franciza Star Trek, intre anii 1998 si 2008 aceasta s-a bucurat si de un parc tematic in Las Vegas unde erau amplasate numeroase echipamente folosite in filme si seriale. Franciza a dat nastere unui cult intreg inca de la incipitul seriei originale si a creat un limbaj de sine statator (limba Klingoniana) pe langa multitudinea de referinte culturale folosite de fani mai tarziu. Pe langa celebrele serii de televiziune, franciza a produs 11 filme dintre care patru cu echipajul din seria The Next Generation si un film cu echipajul seriei originale din 2009 in care linia temporala prezinta personajele la inceputul carierei lor spatiale.

Seria originala Star Trek urmarea aventurile capitanului James T. Kirk (William Shatner) pe nava originala Enterprise. El si echipajul navei sale exploreaza spatiul secolului 23 la ordinul Federatiei Unite a Planetelor. Aceasta serie a debutat in 1966 si a rulat pe micile ecrane timp de 3 sezoane, fiind in prezent catalogata ca seria originala a francizei. De la aceasta serie a pornit totul, iar personajele cele mai cunoscute James T. Kirk si Spock, care fac senzatie si astazi, au devenit iconice pentru intregul univers Star Trek.

Desi ar fi putut avea un succes fenomenal, seria animata a francizei nu s-a bucurat de multa popularitate in randul fanilor francizei. Din 1973, singura serie de desene animate ce prezenta aventurile aceluiasi capitan Kirk si a echipajului sau a putut sa arate lumii noi forme de viata si noi medii inconjuratoare, planete si ecosisteme nemaivazute pana atunci. Insa modul neglijent in care a fost facut desenul si erorile sale au dus la un esec din partea producatorilor. Desi Roddenberry nu a fost de acord cu aceasta revizualizare a seriei originale, aceasta a fost utilizata des si a castigat chiar si un premiu Emmy in 1975.

Star Trek: The Next Generation a debutat in anul 1987 si a reinnoit senzationala franciza cu un echipaj diferit si o linie temporala separata de ce era deja cunoscut. Noua nava spatiala Enterprise-D este condusa de capitanul Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) si Comandantul William Riker, iar evenimentele prin care aceasta trece sunt setate la un secol dupa ce Kirk isi tinea in suspans fanii cu seria originala. Aceasta serie a facut posibila aparitia unor noi rase extraterestre si incluziunea lor in staff-ul navei. A fost cea mai de succes serie din intreaga franciza si a fost difuzata pe mai multe posturi de televiziune americane in acelasi timp, fiind prima serie science fiction de acest fel.

Seria Star Trek: Deep Space Nine a debutat cu un an inainte de incheierea seriei The Next Generation, avand aceeasi linie temporala a evenimentelor si chiar si unele personaje din aceasta. Este singura serie din franciza care s-a petrecut la bordul unei statii spatiale si nu pe o nava. Statia spatiala se afla langa singura gaura de vierme ce ii permitea accesul la distantul cvadrant Gamma si fusese construita si reconstruita de patru ori. Desi Roddenberry nu era de acord cu promovarea unor scenarii mai lungi ale episoadelor, conflictele dintre membrii echipajului si temele religioase, acestea au fost recurent folosite in Deep Space Nine, ultima serie creata in mai mare sau mica masura de el.

In seria Star Trek: Voyager, inceputa in 1995, se gaseste primul comandant femeie al seriei: Kathryn Janeway. Nava Voyager este rapusa la zeci de mii de ani lumina de Pamant, iar echipajul trebuie sa isi cladeasca drumul spre a ajunge inapoi de unde a pornit. Pe parcursul seriei apar atat rase noi cat si cele populare seriilor anterioare: Ferengi, Romulanii, Borgul, Klingonienii, Cardassienii si chiar membri ai seriei The Next Generation.

Ultima serie a francizei, Star Trek: Enterprise debuteaza in 2001 si prezinta evenimente anterioare celorlalte serii, bazandu-se pe primii ani ai oamenilor in spatiu. Prima nava Enterprise de tip warp cinci condusa de capitanul Jonathan Archer (Scott Bakula) este cea care calatoreste in spatiu pentru prima data, carand la bordul ei oameni. Primele sezoane au episoade independente in timp ce ultimele prezinta fire epice mai lungi.

Franciza media Star Trek valoreaza in prezent miliarde de dolari si a inspirat crearea multor obiecte de tehnologie inalta din prezent precum tabletele, PDA-ul, iPodul, telefoanele mobile si MRI-ul. A castigat nenumarate premii printre care 31 de premii Emmy si un premiu Oscar pentru cel mai bun machiaj castigat de cea de-a unsprazecea ecranizare din 2009.