John Fitzgerald Kennedy, cel mai tanar presedinte din istoria SUA.

-

La 29 mai 1917 s-a nascut John F. Kennedy. In ciuda unei copilarii bolnavicioase si in umbra fratelui sau mai mare Joe, John a devenit un erou de razboi si cel mai tanar presedinte al Statelor Unite. Dupa moartea sa tragica, el va deveni un mit al secolului al XX-lea.

Cel mai tanar presedinte al Statelor Unite este, si astazi, o figura istorica fascinanta si contradictorie. John Fitzgerald Kennedy a fost al 35-lea presedinte si a guvernat intr-o perioada importanta din istorie. Mandatul sau avea sa se incheie brusc dupa ce a fost asasinat de un lunetist in timpul unei plimbari cu masina cu sotia sa, Jacqueline Kennedy. Citeste mai multe despre asasinarea lui Kennedy accesand acest link:  https://askai.ro/.

Sergentul John F. Kennedy

In timpul copilariei sale, John a suferit de scarlatina, rujeola si a avut o criza de malarie. In plus, a suferit si de ceea ce este cunoscut sub numele de sindrom poliendocrin autoimun tip 2. Toate aceste afectiuni i-au provocat o multitudine de deficiente fizice si probleme medicale, care s-au agravat dupa participarea sa la al Doilea Razboi Mondial. 

Los Kennedy

John Fitzgerald Kennedy a fost al doilea dintre cei opt frati si surori. Parintii lor i-au educat pe toti de la o varsta foarte frageda, astfel incat ca adulti sa devina „adevarati” Kennedy. Fratele sau Joe (stanga) a afisat un magnetism aparte si a fost un student stralucit care a obtinut numeroase triumfuri academice, lucru care a accentuat timiditatea lui John inca de la o varsta frageda. 

O familie ideala

La unul dintre banchetele organizate in 1952 in timpul campaniei pentru a deveni senator, a cunoscut-o pe Jacqueline Lee Bouvier, o tanara frumoasa dintr-o familie buna. Curand s-au indragostit si si-au intemeiat o familie. 

O dezbatere pentru istorie

In campania pentru alegerile prezidentiale din 1960 a fost televizata prima dezbatere intre candidati. Pana atunci dezbaterile au fost radiofonice. Potrivit multor experti, se crede ca acesta a fost un fapt cheie pentru victoria lui Kennedy, din moment ce a avut rezultate mult mai bune decat rivalul sau, Richard Nixon, si a avut o imagine mai atractiva in fata electoratului. 

Un soc national

Pe 22 noiembrie 1963, un lunetist l-a doborat pe presedinte in timp ce acesta se plimba pe strazile din Dallas. Enigma cine a ordonat asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy este inca deschisa si este foarte probabil ca aceasta sa continue sa dezlantuie multa vreme. Cei care vor sa-i aduca un omagiu se apropie de Cimitirul Arlington din Washington DC, unde se afla mormantul sau. 

John Fitzgerald Kennedy (JFK) este o figura istorica fascinanta si contradictorie. Oricine a fost cel de-al 35-lea presedinte al Statelor Unite si unul dintre cei mai emblematici si amintiti politicieni americani ai secolului al XX-lea s-a nascut pe 29 mai 1917 in Brookline, Massachusetts.

In ciuda aspectului sau sanatos, in timpul copilariei, John a suferit de scarlatina, rujeola si a avut o criza de malarie. In plus, a suferit si de ceea ce este cunoscut sub numele de sindrom poliendocrin autoimun de tip 2, care consta intr-un compendiu de diferite boli ale sistemului endocrin asociate cu alte patologii, toate acestea i-au provocat greata, varsaturi, dureri abdominale, hipertensiune arteriala, pierderea in greutate si a muschilor, hipoglicemie, migrene si diverse deficiente ale sistemului imunitar. A venit sa ia pana la zece medicamente diferite zilnic. John a suferit, de asemenea, de probleme severe ale coloanei vertebrale de-a lungul vietii, care s-au agravat dupa participarea sa la al Doilea Razboi Mondial.

John Kennedy a avut intotdeauna o sanatate foarte fragila. In copilarie, obisnuiam sa iau pana la zece medicamente pe zi.

Un „verdadero” Kennedy

John Fitzgerald Kennedy a fost al doilea dintre cei opt frati si surori. Parintii lor i-au educat pe toti de la o varsta foarte frageda, astfel incat ca adulti sa devina „adevarati” Kennedy. Pentru aceasta au folosit o disciplina puternica si au stimulat printre ei spiritul de competitie. Dintre toti fratii Kennedy, cel mai mare, Joe, a manifestat un mare magnetism personal si a fost un student stralucit, care a obtinut numeroase triumfuri academice. Toate acestea nu au facut decat sa accentueze timiditatea si introversia lui John si l-au facut sa simta ca se afla mereu in umbra admiratului sau frate.

Dupa alegerea tatalui lor ca ambasador al Statelor Unite in Marea Britanie in 1938, Joe si John l-au insotit in Europa ca asistenti. Cand John s-a intors in Statele Unite, dupa ce a facut turnee in diferite tari, a inceput sa-si ia studiile mai in serios, ceea ce s-a imbunatatit remarcabil cu notele academice. In final a obtinut o absolvire magna cum laude in nota finala a tezei sale.

Erou de razboi

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, John Fitzgerald a primit medalia Marinei si Marinei pentru performanta sa curajoasa din 1943, in timpul unui atac asupra navei sale de patrulare de catre un distrugator japonez care a sfasiat-o in jumatate . Doi membri ai echipajului au murit in incident, iar restul au petrecut mai bine de cincisprezece ore in apa. John a reusit sa salveze un alt membru al echipajului, in ciuda faptului ca a fost grav ranit la spate. Drept urmare, a trebuit sa sufere diverse operatii, iar in timpul convalescentei uneia dintre ele a scris Profiles of Courage – o carte cu care avea sa castige Premiul Pulitzer in 1957.

In 1943, John a primit medalia Marinei pentru performanta sa eroica in timpul unui atac japonez.

In timp ce John era in convalescenta, fratele sau Joe a fost ucis in 1944, in timpul unui atac asupra bazelor germane unde erau depozitate rachete V1 si V2. Atunci tatal sau a decis ca John va ocupa postul vacant lasat de fiul sau cel mare pentru a castiga presedintia Statelor Unite. John si-a castigat in curand un numar de adepti in cadrul Partidului Democrat, care l-a vazut ca pe un student de facultate stralucitor, onest, cu un zambet larg si un aspect baietel. Dupa o campanie lunga si obositoare in care a primit sprijin financiar din partea familiei sale, John F. Kennedy a reusit sa devina reprezentant al Partidului Democrat pentru Boston in 1946.

La unul dintre banchetele organizate in 1952 in timpul campaniei pentru a deveni senator, a cunoscut-o pe Jacqueline Lee Bouvier, o tanara frumoasa dintr-o familie buna care lucra pe atunci ca reporter pentru un ziar din Washington. Jacqueline s-a indragostit curand de candidatul la functia de senator si de familia sa, iar pe 12 septembrie 1953 s-au casatorit la Boston.

Cel mai tanar presedinte al Statelor Unite.

Pe 21 ianuarie 1961, Kennedy, la varsta de 43 de ani, a devenit cel mai tanar candidat din istorie la presedintia Statelor Unite. Cand a fost ales, noul presedinte a renuntat la salariul public (100.000 de dolari + 50.000 de dolari cheltuieli pe an) pentru a-l dona unor cauze caritabile.

Controversata sa presedintie, in care au evidentiat cursa spatiala in care a fost in fata sovieticilor, criza rachetelor cubaneze, Alianta pentru Progres -destinata in principiu sa favorizeze aparitia si consolidarea regimurilor democratice pe continentul american – si furtunoasa sa. Relatia cu actrita Marilyn Monroe a luat sfarsit pe 22 noiembrie 1963, cand a fost ucis de un lunetist in timp ce se plimba pe strazile din Dallas in compania sotiei sale Jacqueline.

John F. Kennedy a murit pe 22 noiembrie 1963 la Dallas, ucis de un lunetist.

Enigma cine a ordonat asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy este inca deschisa si este foarte probabil ca aceasta sa continue sa dezlantuie multa vreme.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments