Reteta chinezeasca de sos dulce-acru

-

Cand vorbim despre mancarurile dulci si acrisoare cunoscute in intreaga lume , nu se poate evita ca unele dintre preparate sa fie insotite de un sos special. Aici va impartasim reteta de sos chinezesc dulce-acru.

Este important sa ne amintim ca bucataria chineza este strans legata nu numai de societate, ci si de filozofia si medicina chineza . Se distinge intre cai (legume gatite si prin extensie tot ce insoteste cerealele) si cerealele in sine, evantaiul. 

Alimentele Yin (feminine) sunt alimente fragede, bogate in apa, cum ar fi fructele si legumele, si au un efect de racire. Alimentele Yang (barbati) includ mancaruri prajite, condimentate si din carne si sunt folosite pentru reincalzire. Toata mancarea chinezeasca are retete usoare care armonizeaza aromele, cautand si un echilibru intre cald si rece, culorile si consistenta diferitelor alimente. 

Nume chinezesc de sos dulce-acru

In multe locuri din China, sosurile care combina cele doua arome de baza sunt folosite ca sosuri de scufundare cu preparate din carne, mai degraba decat gatite cu asa cum se face in bucatariile occidentale.

 Acest stil de utilizare a sosului este foarte popular printre chinezii care mananca mancaruri din carne, cum ar fi chilli si boabe de soia pentru creveti si ulei si usturoi pentru mancaruri de gasca. Exista, totusi, unele preparate din bucataria cantoneza Gu lo yuk (carne de porc dulce si acrisoara) sau Loong har kow (bile de crab dulci si acrisori) in care carnea este pregatita si gatita in sos intr-un wok inainte de a fi servita.

Adjectivul dulce-amarui este folosit pentru a califica combinatia de dulce si acru. Trebuie remarcat faptul ca ceva acru este perceput ca acid. In acest fel, atunci cand mancam niste mancaruri dulci-acrisoare, vom observa un gust cu o anumita dulceata, dar in acelasi timp cu note de aciditate.

Cel mai vechi si mai familiar sos atunci cand ne gandim la mancarea chinezeasca este sosul de soia. Acesta isi are originea in China. In antichitate se obisnuia sa se conserve carnurile sarate, facute dintr-o pasta sarata si fermentata de boabe de soia. Lichidul obtinut a fost refolosit ca condiment. Acest lichid este sosul de soia pe care il cunoastem astazi.

Exista mai multe tipuri de sos de soia:

Koikuchi:  Are cea mai puternica aroma dintre toate sosurile de soia de acolo. Il putem diferentia la prima vedere pentru ca are o culoare mult mai inchisa decat celelalte. Este cea mai comuna.

Usuchuki:  Are o aroma mai blanda decat precedentul. Il putem diferentia deoarece culoarea sa are o culoare mai deschisa si este putin mai lichida. Aroma sa este putin mai sarata si este folosita mai ales pentru dres legume, supe sau peste.

Tamari:  Acesta este sosul creat pentru celiaci. Este produs cu foarte putin sau fara grau, ceea ce il face destul de inchis la culoare si, prin urmare, mai gustos decat Koikuchi. Foarte recomandat pentru sashimi, teriyaki si nimonos gatiti.

Shiro:  Uneori il putem gasi sub forma de sos alb de soia, deoarece are mult grau si putina soia, deci culoarea sa este foarte deschisa si gustul sau este foarte dulce. Utilizarea sa este foarte asemanatoare cu Usuchuki.

Saishikomi:  Are o fermentatie dubla, ceea ce inseamna un sos mai gros, cu o aroma mai puternica. De obicei este folosit pentru a insoti sushi de orice fel si sashimi.

Sos chinezesc dulce-acru cu ananas

Sosurile sunt folosite in China pentru a inmuia cu preparate din carne sau pui

Sosul dulce-acrisor care foloseste diverse condimente, inclusiv boia de ardei, se pastreaza bine timp indelungat, de preferinta la frigider, fie achizitionat, fie facut in casa.

Daca sosul este refrigerat, poate fi pastrat pana la trei pana la sase luni. Evident, cu cat sosul poate fi consumat mai repede, cu atat mai bine. Si bacteriile vor fi mai putin probabil sa se acumuleze in interior.

Selectati toate ingredientele:

5 felii de ananas

100 de grame de zahar

Sarat la gust

ardei, dupa gust

1/2 cani de sos ketchup

1 cana de apa

Pregatirea

In blender punem feliile de ananas cu putina apa, facem un fel de zeama.

Intr-o tigaie bine iesita se adauga cele 100 g de zahar si se lasa sa se caramelizeze.

Mai tarziu adaugati sucul de ananas in tigaia incinsa cu zaharul.

Asteptati sa inceapa sa se ingroase si adaugati sos de ketchup, cantitatea depinde de gustul fiecaruia. Condimenteaza putin, nu prea mult.

Lasam sa se reduca si capata consistenta groasa.

Sos dulce-acru pentru sushi

Orice persoana pasionata de sushi de casa ar trebui sa stie despre sosul teriyaki, este un sos dulce care se imbina foarte bine cu alte arome ale sosurilor orientale.

Este posibil sa savurati niste maki sushi umezit cu sos de soia si putin sos wasabi intr-o prima muscatura si umeziti a doua muscatura cu sos teriyaki , care este mai dulce si amelioreaza usor senzatia de arsura a wasabi-ului.

Este foarte usor de preparat, dar va trebui sa cumparati sau sa faceti sos de soia pentru a face teriyaki, se foloseste si sake; o bautura alcoolica tipica chinezeasca de orez, vin alb dulce si zahar.

Acestea ar fi ingredientele de folosit pentru a face sosul teriyaki de casa, apoi va aratam preparatul.

Pasi

  • 1.- Pune toate ingredientele intr-o cratita si amesteca la foc mic pana se dizolva zaharul, cam 3 minute sau cam asa ceva.
  • 2.- Daca sosul teriyaki este gatit putin mai mult, alcoolul se va evapora complet, facandu-l potrivit pentru copii.
  • 3.- Ideal este sa servesti sosul teriyaki la masa cu putina temperatura.

Acum stiti reteta de sos chinezesc dulce-acru, care este usor de facut si poate fi savurat cu un fel de mancare la alegere.

    Share this article

    Recent posts

    Popular categories

    Recent comments