Solemnitatea Corpus Christi: Ce este si cum se sarbatoreste?

-

Solemnitatea Corpus Christi este o sarbatoare a Bisericii Catolice al carei obiectiv principal este amintirea trupului si sangelui lui Hristos prin Sfantul Sacrament.

Mai jos, iti impartasim sensul sarbatoririi acestei zile, precum si istoria cui a instituit-o.

Intelesul solemnitatii Corpus Christi

Corpus Christi comemoreaza jertfa sfanta a lui Isus Hristos pentru mantuirea omenirii si are loc la 60 de zile dupa Duminica Pastelui. Este sarbatorita in joia de dupa solemnitatea Sfintei Treimi, care, la randul ei, se tine in duminica de dupa Rusalii.

Sensul acestei sarbatori catolice consta in celebrarea Trupului si Sangelui lui Hristos prezent in Euharistie, numita si Sfanta Jertfa, in felul acesta credinciosii devotati lui Isus comunica cu el.

Din punct de vedere istoric, se crede ca acest act a avut loc in Joia Mare, in timpul desfasurarii Cinei celei de Taina a lui Isus cu ucenicii sai. Iisus Hristos transforma painea in reprezentarea trupului sau si vinul in reprezentarea sangelui sau, invitandu-si ucenicii sa manance si sa bea din el.

Solemnitatea Corpus Christi este un act care precede jertfa sfanta a lui Isus pe cruce si, prin urmare, venereaza sfintenia sa ca reprezentant al lui Dumnezeu pe pamant.

Istoria Corpus Christi

Istoria Corpus Christi

Originea festivalului dateaza din Evul Mediu, mai precis, in anul 1208. S-a intamplat datorita unei calugarite cunoscuta sub numele de Saint Juliana de Mont, apartinand Abatiei din Cornillon, si care si-a dedicat o mare parte din viata promovarii celebrarea sfintei jertfe a lui Isus.

In acest fel, conform istoriei, Corpus Christi este comemorat pentru prima data in anul 1246 in dieceza de Liege situata in Belgia.

In anul 1263 a avut loc „miracolul de la Bolsena”. Este povestea unui preot care a avut indoieli cu privire la prezenta lui Iisus in Euharistie, ulterior, prin ruperea ostiei sfintite, a reusit sa faca sa curga sange din ea.

Faptul a fost un impuls in cadrul Bisericii Catolice de a stabili definitiv sarbatorirea Corpus Christi.

In anul 1264, Papa Urban al IV-lea a instituit oficial festivalul pentru 8 septembrie, prin bula Transiturus hoc mundo. Pana in prezent, Sfantului Toma de Aquino i s-a incredintat crearea de imnuri si oficii liturgice care supravietuiesc cu noi pana in zilele noastre.

Cum se sarbatoreste solemnitatea Corpus Christi?

In Argentina, activitatile pentru solemnitatea trupului si sangelui lui Hristos sunt celebrate cu procesiuni ca si in alte tari din America Latina.

In unele parohii actele de sarbatoare sunt anticipate pana sambata dinaintea datei oficiale. Acest lucru se face cu intentia de a aduna mai multi devoti si acea duminica este folosita ca zi de odihna.

Dupa ce s-a incheiat Euharistia respectiva a zilei, preotii din parohiile lor au scos procesiunile insotite de imaginea Sfantului Sacrament, la care sunt prezenti si episcopii si principalele autoritati ecleziastice. Populatia asista sa insoteasca imaginea careia ii canta psalmi si sa-i multumeasca pentru promisiunile indeplinite devotatilor sai.

Joia trecuta, 3 iunie, Arhiepiscopul Primat al Mexicului, Carlos Aguiar Retes, a sarbatorit solemnitatea Corpus Christi, in Catedrala Mitropolitana. Liturghia s-a tinut cu prezenta unui numar restrans de credinciosi, urmand indrumarile stabilite de autoritatile sanitare si ecleziastice pentru evitarea contagiunii de Covid-19.

    Share this article

    Recent posts

    Popular categories

    Recent comments