Cum sa fii un tata modern?

-

Esti sau vei fi un tata modern cand va veni momentul? Acest ghid va va oferi cheia pentru ca, odata pentru totdeauna, sa parasiti clubul invechit al patriarhatului traditional . A fi un tata modern implica, printre altele, sa ai perspective noi si sa stii ca lumea se schimba. Aici va dezvaluim cateva chei definitive.

A fi un tata modern nu este atat de complicat pe cat pare. Este vorba despre faptul ca, pe langa faptul ca este un tata bun, omul de astazi intelege ca exista niste conventii arhaice de care are obligatia de a se descurca si niste atitudini noi de adoptat in viata, desi vor fi mereu mari lectii. si sfaturi pe care ar trebui sa-l exercite ca tata. Specialistul in psihologie sociala si psihoterapeut sistemic, Dr. Juan Carlos Garcia J. —care este si Coordonator General al Centrului de Atentie Specializata in Consultanta si Psihoterapie al CDMX si Atelierul Noi Masculinitati— , si-a contribuit cu experienta la pregatirea acestui manual.

Tatal modern este – in mod ironic – vintage

A fi tata al acestei epoci nu inseamna ca esti dependent de tot ceea ce implica cuvantul „modernitate”. Desi exista chiar si pinate virtuale in prezent (si jocuri de societate, carti de colorat si alte echivalente digitale), parentingul modern trebuie sa priveasca inapoi si sa se bazeze pe anumite elemente din trecut, astfel incat dezvoltarea copiilor lor sa fie holistica. Utilizarea instrumentelor de altadata ofera resurse care incurajeaza creativitatea, care fac arta si lucrurile in sine mai valorizate. Ajuta si activitatea fizica REALA (nu, a juca FIFA 2020 pe consola nu inseamna a face sport ) si daca adaugi la asta si promovarea citirii cartilortiparind, desenand pe o foaie de hartie, pictand, ascultand muzica ca inainte (arata-ti vinilul fiului tau si vei vedea reactia lui), vei fi un tata modern care foloseste ce e mai bun din ambele lumi: cea de ieri si cea care ne-a atins sa traim. Si da, merita sa joci jocuri video cu fiul sau fiica ta, dar combinarea anumitor activitati virtuale cu lumea reala este esentiala.

Un tata modern iubeste neconditionat

Au disparut conventiile: un tata modern are capacitatea de a-si iubi copiii fara deosebire . „Paternitatea traditionala i-a facut pe barbati sa evite sa-si arate emotiile. Tatal a trebuit sa reprezinte intotdeauna o imagine de forta si asta l-a facut distant, dar de cativa ani s-a demonstrat ca cel mai bun mod ca un tata sa aiba o relatie sanatoasa cu copiii sai este prin exprimarea tuturor emotiilor sale , de la dragoste la tristete . ”, comenteaza expertul consultat.

Tatal modern concureaza cu retelele sociale si cu tehnologia… si castiga (sau cel putin remize)

Desi cuvantul modernitate este oarecum legat de conceptul de modernitate, iar generatia postmilenara presupune ca retelele sociale ar putea servi drept un fel de „cantic de leagan virtual”, tatal modern stie ca contactul uman aplicat intr-un mod echilibrat Cu tehnologia, este vital pentru a construi legaturi emotionale si afective cu copiii tai. O conversatie la masa fara telefoane mobile intre ele sau citirea unei povesti noaptea sunt elemente cheie ale acestei noi paternitati care nu se descurca fara tehnologie, dar stie sa gaseasca un echilibruintre avangarda in comunicare si intre contact direct. Da, merge din nou: copilul tau poate avea o tableta, dar aceasta nu ar trebui sa te inlocuiasca ca ghid in carne si oase.

Un tata modern este amuzant

Da, un tata azi nu ar trebui sa fie atat de plictisitor. Si nu este vorba sa te imbraci in clovn (sau ca menajera ca Robin Williams in „Mrs. Doubtfire”), ci despre a sti despre jocurile video, sa te bucuri de vizionarea unui desen animat cu copiii tai sau sa-l inveti pe micutul tau sa danseze. Daca esti pregatit pentru toate acestea, inseamna ca poti fi un tata model la moda in 2020 si nu numai. Si da, un tata astazi stie sa faca totul acasa si in afara ei.

Un tata liberal

Parintele modern trebuie sa fie pregatit sa se ocupe de o lume non-binara si sa poata discuta cu copiii lor subiecte tabu . In fata ofertei grozave de informatii de pe internet, tatal de astazi trebuie sa fie suficient de liberal si de deschis la minte pentru a putea vorbi si trata tot felul de chestiuni, atat banale, cat si personale, cu copiii sai. Da, provocarea generationala va veni chiar daca ai 30 de ani si te simti suficient de tanar (nu te pacali, esti un copil) pentru a intra in legatura cu ei.

Tatal modern este inteligent

„Daca ai fost un prost cand erai tanar, cand vei fi batran, nu vei fi un batran intelept, ci un batran prost”, spune o vorba pe care cu siguranta nici Confucius, nici Aristotel nu au spus (despre Jodorowsky sau Coelho daca am crede asta). ). Ideea este ca tatii moderni sunt pregatiti, educati , nu se lasa dusi de meme sau stiri false si daca sunt de acord cu o teorie a conspiratiei, macar nu isi pun copiii in pericol nevaccinandu-i impotriva rujeolei.

Tatal modern este mai putin patrat

Inainte, anumite acte erau exclusiv mamei si barbatul ar trebui sa fie mereu puternic si rigid in fata copiilor sai. Astazi, un tata modern este mereu la culmea fiecarei circumstante si nu numai ca transmite o anumita seriozitate sau rigiditate (care este si necesar ca element de disciplina), dar este si capabil sa-si dezvaluie emotiile si sa-si faca copiii sa vada ca in lumea nu pentru ca sunt barbati ar trebui sa indure mai mult decat este necesar si sa nu-si arate niciodata sentimentele. Tatal modern pedepseste, da, dar a alungat centura si stie ca batutul sau lovitul la timp ii afecteaza doar pe copiii sai.

Respect

Tatal modern isi educa copiii in functie de valorile si cuceririle realizate de societate. Evita machismul, rasismul si promoveaza egalitatea dintre barbati si femei . Nu este vorba doar de a fi cool (sau de a invata cuvinte care se pun la loc ca „cool” sau LOL), ci de a transmite valori in functie de vremuri. Adica, opusul a ceea ce face Homer Simpson de zeci de ani (verificati cateva episoade din serialul animat si faceti exact opusul personajului, asta va va oferi puncte).

Un tata modern cultiva si spiritualitatea

Iar asta — conform expertului intervievat — nu inseamna ca cineva ar trebui sa apartina vreunei religii, ci inseamna ca noii parinti trebuie sa aleaga o modalitate de a se conecta cu spiritualitatea lor si a copiilor lor intr-un mod personal, deoarece aceasta este „ o conditie necesara care construieste o viziune optimista asupra copiilor fata de parintii lor”. Parintii moderni si viitorii parinti trebuie sa inteleaga ca exercitarea unei anumite spiritualitati alaturi de urmasii lor este necesara pentru a forma oameni cu valori etice si sociale . Asta da, totul trebuie sa fie cu libertate si nu cu orice impunere.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments