Canepa, aliatul nostru pentru un viitor durabil

-

Omul a inceput sa profite de canepa in timpurile preistorice si a gasit nenumarate aplicatii pentru aceasta. De atunci si pana la interzicerea canabisului de agrement in s. XX, canepa a fost cultivata in toata lumea. Legile antidrog au interzis cultivarea acesteia si, odata cu acestea, s-au pierdut mari suprafete de cultivare atat in ​​Europa, cat si in America.

In aceasta epoca in care traim, in care daunele aduse Planetei Pamant sunt pe punctul de a fi ireversibile, cultivarea canepei poate fi alternativa durabila la o multitudine de practici agricole pe care trebuie sa le uitam daca nu vrem sa ne prabusim planeta. Descopera cu noi toate utilizarile canabisului fara THC si de ce este considerata cea mai durabila cultura la scara industriala. Intra pe https://uleidecanepa.ro si vezi care sunt beneficiile consumului de CBD SI THC.

Sustenabilitatea se refera la satisfacerea nevoilor actuale fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a le satisface, asigurand echilibrul intre cresterea economica, grija pentru mediu si bunastarea sociala.

Pentru a evita prabusirea planetei, atitudinea noastra ca consumatori va fi decisiva daca vom paria pe orice produs care promoveaza sustenabilitatea. Nu are legatura doar cu ceea ce mancam, ci si cu ceea ce ne imbracam, cum ne miscam sau cum reducem consumul de energie in casele noastre.

Tendinta pietei se indreapta deja in aceasta directie. Fie ca este pentru a satisface cererea unui consumator din ce in ce mai exigent, fie pentru constientizare ecologica, fie pentru profitabilitate, canepa isi gaseste un loc preferential in economia mondiala.

Canepa industriala, o alternativa durabila

Omenirea a folosit fibra de canepa de mai bine de 10.000 de ani pentru a fabrica ustensile precum franghii, haine, incaltaminte, ca hrana si asternut pentru animale si ca medicament. Aceasta intelepciune transmisa de stramosii nostri are, de asemenea, un plus de mare valoare in vremurile noastre. Canepa este cea mai durabila cultura industriala dintre toate cunoscute. Chiar si atunci cand nu este cultivat organic, necesita mai putina apa decat bumbacul si utilizarea pesticidelor sau erbicidelor este practic inutila.

Canepa este, de asemenea, un puternic purificator atat al aerului, cat si al pamantului. Este cultura care poate absorbi mai mult CO2 si il poate transforma in oxigen. Impreuna cu alte mijloace de decontaminare a solului, canepa este cultivata pentru a recupera pamantul din jurul Cernobilului.

Fibra de canepa in industria modei

Fibra de canepa devine la moda printre principalele companii de imbracaminte, de la haute couture la marci mari precum H&M sau Inditex. Imbracamintea din canepa este mai rezistenta la uzura, se adapteaza mai bine la forma corpului si este mult mai usoara.

O legenda urbana spune ca primii blugi Levi’s au fost confectionati din tesatura de canepa . Desi nu este adevarat, deoarece au fost intotdeauna fabricate din bumbac, este adevarat ca firma a lansat o noua colectie cu 70% canepa modificata pentru a-i oferi o catifelare mai mare si doar 30% bumbac.

Blugi, rucsacuri, adidasi de canepa cu talpi de cauciuc reciclate … industria modei mizeaza puternic pe produse cu tesatura de canepa datorita cererii tot mai mari a populatiei.

Alte utilizari ale canepei

Din canepa industriala se foloseste totul: florile, semintele si tulpinile plantei. Florile sunt destinate utilizarilor terapeutice si cosmetice, iar semintele sunt un supliment nutritional excelent, nu numai pentru oameni, ci si pentru animale: cunoscutele seminte de canepa, care au fost dieta traditionala a canarilor si a caprioarelor, servesc drept exemplu. Semintele de canepa sunt, de asemenea, utilizate pe scara larga in industria alimentara. Uleiul de canepa este bogat in acizi grasi polinesaturati, care sunt foarte benefici pentru sanatatea noastra.

Fibra de canepa este folosita, desi poate parea incredibila, pentru fabricarea componentelor pentru sectorul auto. Aglomeratul obtinut din canepa are o mare rezistenta si versatilitate si permite fabricarea elementelor pentru caroserie, huse pentru scaune, covorase etc. Aceasta versatilitate este utilizata si in constructia ecologica a cladirilor si caselor: din betonul din fibra de canabis (hemcret), caramizile si blocurile, se obtin si izolatori termici si acustici …

Nivelurile ridicate de celuloza din canepa, mai mari decat in ​​copaci, reprezinta viitorul durabil pentru fabricarea hartiei. Un hectar de canepa poate produce de patru ori mai mult material decat un hectar de copaci. Hartia obtinuta din fibra de canepa este mai rezistenta, nu necesita acizi sau inalbitor pentru inalbire si permite reciclarea aproape dubla.

Canepa este o resursa ecologica cu potential ridicat in economia durabila. Activistul american Jack Herer (1939-2010) a sustinut intotdeauna teza conform careia canepa era solutia tehnica la problemele foametei, defrisarilor sau combustibililor din intreaga lume, oferind chiar o recompensa milionara oricui i-a infirmat postulatul. Herer a murit in 2010 fara sa fi platit vreodata recompensa.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments