Buna impotriva stresului, imbunatateste libidoul, dar ingrasa, mareste tensiunea, colesterolul sau dauneaza diabeticilor… Multe dintre aceste idei sunt relative sau pe de-a intregul false. Pe scurt, ciocolata este un aliment controversat, ale carui calitati adevarate raman, cel mai adesea, necunoscute!
Adevarat sau fals? • Cacao rimeaza cu libido – ADEVARAT
Ciocolata favorizeaza intr-adevar apetitul sexual! Aceasta proprietate este data de faptul ca este bogata in feniletilamine. Aceste substante stimuleaza secretia de dopamina, un hormon responsabil cu senzatia placerii. Studiile de specialitate realizate asupra femeilor arata ca acelea care mananca ciocolata neagra zilnic au mai multe raporturi sexuale si mai multa dorinta decat altele!
• Bogata in colesterol – FALS!
Continutul de colesterol al ciocolatei este foarte mic: anume 1,3 mg pentru 100 g in medie. In plus, consumul de cacao mareste colesterolul bun (HDL) si il diminueaza pe cel rau (LDL). Polifenolii, acesti antioxidanti continuti de ciocolata, fluidizeaza sangele, dilata vasele sanguine si impiedica oxidarea LDL, in timp ce acizii sai grasi il fac sa scada. Important de retinut este ca ciocolata neagra contine mai multi polifenoli decat ciocolata cu lapte, respectiv 8 mg fata de 5 mg/1 g.
• Ingrasa! – FALS
Contrar a ceea ce gandeste majoritatea consumatorilor, ciocolata nu ingrasa! Cercetarile au aratat absenta unei legaturi intre consumul ciocolatei si obezitate. Exista, bineinteles, un aport caloric (100 de grame de ciocolata neagra da un sfert din nevoile de feminine de energie), dar este important sa nu se faca abuz! Majoritatea nutritionistilor considera ca un consum de doua tablete de ciocolata pe zi este rezonabil.
• Mareste tonusul pielii – ADEVARAT
In cacao se gaseste vitamina E, un antioxidant care incetineste imbatranirea pielii. In plus, s-a demonstrat ca flavonoidele prezente in ciocolata maresc circulatia sanguina, amelioreaza densitatea si hidratarea tesuturilor si, nu in ultimul rand, intaresc rezistenta pielii fata de agresiunea ultravioletelor.
• O sursa de energie substantiala – ADEVARAT
Consumul de cacao nu te lasa in pana de energie! De ce? Pentru ca ciocolata este bogata in zahar si grasimi, prin urmare si in energie. 100 de grame de ciocolata aduce in medie 450 pana la 500 de calorii! Dar 100 de grame de ciocolata furnizeaza intre 40 si 500 de mg de teobromina si 70 de mg de cafeina, doua stimulente care sporesc secretia de adrenalina, un hormon raspunzator cu starile de… stres! Chiar daca dinamizeaza organismul, este important sa nu se faca abuz.
• Creste tensiunea – FALS
Ciocolata neagra scade tensiunea arteriala fara a provoca cresteri de greutate! Acest lucru a fost demonstrat pe grupuri de participanti, unii dintre acestia suferind de hipertensiune arteriala, carora li s-a dat ciocolata neagra, bogata in polifenoli (antioxidanti ce dilata arterele) si altii carora li s-a dat ciocolata alba (care nu contine micronutrienti). Rezultatul a fost ca primul grup a inregistrat o diminuare modesta, dar reala, a presiunii arteriale fara cresteri de greutate si o diminuare a aparitiei maladiei de la 86 la 68%, in timp ce consumatorii de ciocolata alba nu au inregistrat nicio modificare.
• Creeaza probleme digestive – FALS
Crizele de ficat sau constipatia nu au drept cauza aportul de cacao! Nici rata transaminazelor (enzime a caror concentratie sanguina se mareste cand cineva sufera de hepatita) si nici functionarea ficatului nu este modificata de consumul de cacao. In ceea ce priveste constipatia, aceasta accelereaza tranzitul intestinal, pentru ca, de fapt, este bogat in fibre: un produs continand 86% cacao contine 9,3 de grame/100 de grame.
• Ciocolata are acelasi efect ca aspirina – ADEVARAT si FALS
A rontai in mod constant cateva grame de ciocolata neagra nu face sa scada febra… Dar acest obicei nutritional are aceleasi efecte binefacatoare ca si aspirina la nivel sanguin. Polifenolii, antioxidanti prezenti in cacao, fluidizeaza sangele la fel ca aspirina… cu conditia sa nu se manance oricat de multa, desigur! Unele produse insa sunt bogate in grasimi saturate, foarte calorice si se depoziteaza pe artere!
• Nu este recomandata diabeticilor – FALS
Ciocolata neagra nu influenteaza cantitatea de zahar din sange. Poate fi consumata fara risc daca avem zahar in sange, oricare ar fi tipul de diabet, daca consumul este in limite rezonabile. Ciocolata diminueaza rezistenta la insulina (hormonul ce sta la baza maladiei diabetice…). Mare atentie la produsele consumate si la ce scrie pe etichete. Valorile de zahar si grasimi variaza de la de la simplu la dublu.
• Ridica moralul – ADEVARAT
Este normal sa te repezi asupra ciocolatei cand esti lovit de depresie! Ciocolata amplifica traseul beta-endorfinelor din sange (hormonii implicati in senzatia placerii). De asemenea, mai contine substante ce influenteaza dispozitia. Anandamidele au efect euforizant, feniletilamina actioneaza ca antidepresiv si serotonina are calitati care inlatura stresul. In fine, ciocolata contine minerale ce favorizeaza destinderea musculara: magneziu, fier, potasiu si fosfor (mai ales ciocolata cu lapte).
• Ciocolata neagra este slaba in calorii – FALS
Desigur, o ciocolata cu un continut bogat de cacao are foarte putin zahar… dar, daca ciocolata are mai putin zahar, este mai grasa, fabricantii inlocuind zaharurile cu grasimi. Prin urmare, ciocolata neagra cu alune este mai putin calorica, pentru ca aluna are acelasi continut de grasimi precum ciocolata neagra, dar contine mai putine glucide (zahar).