Gonoreea – boli cu transmitere sexuala

-

Gonoreea reprezinta o afectiune sexuala care ataca atat femeile, cat si barbatii. Aceasta este produsa de Neiseria gonorrhoeae, un patogen uman care poate intra in organism doar prin mucoasa umana, preferand-o pe cea genitala. Aceasta boala cu transmitere sexuala cunoaste peste 1 milion de cazuri raportate anual, statisticile spunand ca un numar egal de cazuri raman neraportate. Daca ramane netratata, afectiunea poate duce la infertilitate in cazul femeilor si poate ajuta la aparitia infectiei HIV. Un barbat este in medie infectat la fiecare al patrulea act sexual cu o femeie infectata , iar femeile pot contracta aceasta boala la fiecare al doilea act sexual cu un barbat infectat.

Gonoreea prezinta un mecanism al infectiei diferit la barbati si femei. Trebuie specificat ca acest patogen are o capacitate remarcabila de a supravietui in gazda sa, organismul uman. N. Gonorrhoeae evita atacul imun al gazdei si are o suprafata invelita cu structuri antigenice identice cu agentii eritrocitari umani. Structura patogenului ii permite acestuia ca un singur microorganism sa poata produce peste 1 milion de pili antigenici distincti, reusind astfel sa depaseasca atacul sistemului imunitar al organismului. Acesta infecteaza barbatii si femeile in mod diferit.

Gonococul in sistemul masculin

Gonoreea ajunge in sistemul barbatului prin celulele epiteliale de la uretra masculina. In 40 de ore de la infectie, gonococul nu poate fi cultivat din urina sau exudatul uretral pentru ca a patruns in celulele mucoasei, acesta putand fi recoltat dupa ce s-a inmultit deja. Pilii gonococului permit acestuia sa se fixeze pe receptorul de pe suprafata celulelor epiteliale uretrale. Componentele gonococice ajung in celulele epiteliale pentru a preveni moartea programata si permit multiplicarea gonococilor. Cand numarul acestora este foarte mare, celulele mor pentru ca nu mai au nutrienti. Dupa ce infectia a fost initiata, la nivelul tesutului sunt eliberate citokinele in fluxul sangvin spre recrutarea celulelor inflamatorii.

Gonococul in sistemul feminin

In cazul femeilor, gonoreea are o interactiune diferita, mai complexa. Genococul tinteste mai intai tesuturile edo si ectocervicale pentru ca produc si secreta componentele caii alternative a complementului. Pilii gonococului pot interactiona cu celulele fara a avea nevoie de alte mecanisme care sa le faciliteze atasarea. Membrana plasmatica este alterata si se formezaza incluziuni la nivelul acesteia. Gomococul este prins in incluziune si depozitat in vaculoe. Pe masura ce celulele au fost infectate, gonococul incepe sa secreteze proteine. Fosfolipaza este una dintre ele, aceasta facilitand invazia gonococului.

Simptomele bolii

Gonoreea este asimptomatica pentru primele 2-3 zile de la contactul sexual  si poate ramane fara simptome pana la 3 saptamani. Nu toti indivizii resimt simptomele bolii inainte de agravarea acesteia.

Simptomele afectiunii la femei:

Senzatia de usturime la urinat

Secretiile vaginale galbene

Fragilitatea vasculara

Dureri in timpul contactului sexual.

Simptomele gonoreei la barbati:

Secretia ureterala alb-galbuie

Senzatia dureroasa si usturatoare la urinat

Inrosirea si umflarea deschiderii uretrei la nivelul penisului

Durerile abdominale joase

Durerile si umflarea testiculelor.

Gonoreea nu se transmite daca folosit protectie in timpul actului sexual

Gonoreea se transmite in timpul actului sexual vaginal, anal sau oral. Copiii pot fi infectati la nastere daca mama a fost infectata.

Diagnosticarea bolii

Depistarea bolii cu transmitere sexuala poate fi dificila in anumite cazuri. Persoanele pot fi infectate pentru o perioada indelungata fara a sti acest lucru. Cei mai multi bolnavi afla de boala lor cand partenerul sexual este diagnosticat. Testarea pentru infectia gonocica este singura metoda de depistare sigura a infectiei. Diagnosticul este pus pe baza culturii din secretia ureterala sau vaginala. In vederea recoltarii acestor secretii se va folosi un tampon de bumbac trimis la laboratoare specializate pentru testari. Rezultatul analizei vine in trei zile. Recoltarea mostrei nu este dureroasa si poate fi facuta chiar de persoana asimptomatica.

Complicatiile  gonoreei

Infectia gonoreica este destul de periculoasa, desi pentru majoritatea bolnavilor aceasta este lipsita de complicatii. Infectia netratata poate duce la complicatii precum:

La adult: sterilitatea, sarcina ectopica ori tubara, artritele

La copii: oftalmia gonococica (infectia globului ocular), infertilitatea, afectarea ireversibila a organelor de reproducere.

Tratamentul bolii

Gonoreea poate fi vindecata daca se recurge la un tratament adecvat din timp. Acest tratament consta in administrarea de antibiotice precum Eritromicina, Penicilina si Tatraciclina. Tratamentul trebuie sa fie urmat in mod corect pentru a avea o eficacitate majora. Tratamentul nu poate trata complicatiile bolii, tocmai de aceea se recomanda consultul medical din timp.

Prevenirea gonoreei

Cea mai sigura metoda de prevenire a gonoreei este abstinenta sexuala, aceasta fiind urmata de contactul sexual cu un singur partener neinfectat, care nu are alt partener sexual.

Folosirea protectiei in timpul actului sexual scapa povara contractarii de boli cu transmitere sexuala. Prezervativul folosit in mod corect reprezinta cea mai buna protectie.

Daca exista contact sexual cu o persoana infectata, se recomanda consultul de urgenta la medic. Partenerul  sexual trebuie  tratat. In timpul tratamentului se va evita orice fel de contact sexual pentru evitarea reinfectarii ambilor parteneri sexuali. La 3-6 saptamani de la administrarea tratamentului, bolnavii vor fi din nou testati, aceasta masura fiind importanta in vederea stabilirii eficacitatii tratamentului.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Articolul precedentSexul in relatiile de cuplu
Articolul următorSufocare in relatii

Recent comments