Epazotul este un tip de quelite (este considerat si o planta mirositoare) care a fost folosit in bucatarie inca din vremurile prehispanice pentru parfumarea si aromatizarea preparatelor. Printre principalele utilizari ale frunzei de epazot astazi, este folosita in tocanite, cum ar fi fasolea oala si o varietate diversa de sosuri.
Pe langa utilizarile sale culinare, este folosit in medicina alternativa si pe baza de plante pentru ameliorarea disconforturilor precum crampele menstruale sau durerile de stomac. Este, de asemenea, un bun antiseptic si previne flatulenta, noi va impartasim proprietatile sale.
Care sunt utilizarile frunzei de epazot?
Originea numelui sau este legata de limba mexicana Nahuatl, de unde provine cuvantul „epaztl”, care inseamna skunk, skunk epazote. In alte tari este cunoscut si ca paico macho sau ipazote.
In America Latina, utilizarile frunzei de epazot sunt destul de regulate in gatit si sanatate. Are doua soiuri, dar cel mai popular este cunoscut sub numele de Common Epazote, cu o prezenta larga in climatele calde si poate fi cultivat pana la 3 mii de metri inaltime. Este o planta care are nevoie de soare, suficient pamant si apa la fiecare a treia zi; cu o inaltime medie de 40 de centimetri pana la un metru. Traieste intre unul si doi ani si putin mai mult cu mare grija.
Beneficiile medicinale ale frunzei de epazot
Pe langa utilizarea culinara, aceasta planta este considerata o planta medicinala. Printre proprietatile epazotului pentru sanatate se numara ca ajuta la contracararea efectelor indigestiei si flatulentei cauzate de unele alimente tipice care sunt consumate de obicei in America Latina, precum fasolea.
De asemenea, are un continut scazut de calorii (100 de grame de frunze contin 32 de kilocalorii) si contine o cantitate considerabila de fibre (3,8 g la 100 g) si unii compusi (inclusiv ascaridolul) care au efect negativ asupra parazitilor intestinali.
Nu este indicat doar pentru afectiuni ale stomacului, daca ceea ce va doriti este sa calmati iritatiile pielii, intepaturile de tantari si ranile superficiale, recurgerea la epazot este o optiune buna. Prin simpla zdrobire a frunzelor plantei si aplicandu-le pe zona afectata, sub forma de cataplasma, te vei putea bucura de rezultatele sale eficiente si vei simti o imbunatatire notabila.
La fel, frunzele tinere sunt o sursa excelenta de acid folic (215 µg sau 54% din valorile zilnice recomandate) care favorizeaza sinteza ADN-ului si diviziunea celulara; minerale precum calciu, mangan, potasiu, fier, cupru, zinc si seleniu si complex de vitamine A si B in cantitati mici, care au efect antioxidant si ajuta metabolismul sa functioneze optim.
Cum se folosesc frunzele de epazot?
- Retete
Pentru bucatarie, se prefera folosirea frunzei de epazot pentru a da o aroma profunda si foarte aromata diferitelor feluri de mancare: Fasolea Neagra din Oala, Esquites din statul Mexic sau Arroz a la Tumbada din Veracruz, Chilaquiles, Bulion de creveti, supa de peste, quesadilla, ciuperci inabusite, supa Milpa, printre altele.
- Infuzie
Folosirea frunzei de epazot poate fi folosita si intr-un ceai, serveste la evitarea colicilor sau a durerii, regleaza digestia, elimina parazitii si reduce gazele din stomac. Ingredientul sau cel mai important este Ascaridolul, care trebuie consumat in cantitati mici, folosind doar frunzele, tulpinile si semintele. Nu se recomanda utilizarea in uleiuri sau in cantitati concentrate. Epazotul are un gust oarecum amar, asa ca utilizati cu moderatie.
Pentru vechii mayasi, era obisnuit sa bea infuzii de epazot pentru a evita infestarea parazitilor nedoriti; patru linguri de frunze proaspete infuzate impartite in doua doze ar fi suficiente pentru a se consuma prima dimineata si a doua dupa-amiaza, favorizand astfel expulzarea viermilor.
S-a documentat ca poate avea efecte de „purificare”, care sunt benefice pentru combaterea prezentei parazitilor in stomac si colon, dar utilizarea frunzei de epazot la minori si gravide, care alapteaza sau persoanele cu afectiuni gastrice, renale nu este. recomandat.si cardiace majore