Semne care iti spun ca ceea ce simti este obsesie si nu iubire

-

Imi place sa explorez taramurile inimii pentru ca sunt atat de frumoase, intense, dar si destul de confuze. Sunt multe linii pe care nu trebuie sa le trecem inainte de timp, iar altele care daca intarziem pot deveni ceva daunator pentru tine. Din acest motiv, trebuie sa fii atent la semne pentru a recunoaste ca ceea ce simti este obsesie si nu iubire.

Cand incepi sa te intalnesti cu o persoana, este posibil sa apara aceasta nevoie reciproca de a dori sa fim impreuna in orice moment. Chiar daca stii ca poti supravietui perfect fara ea, chiar nu vrei sa-ti imaginezi un viitor in care ea nu este cu tine. Si daca te gandesti la asta rece, poate suna foarte asemanator cu o obsesie.

Treaba cu indragostirea este ca are expirare, nu este un fenomen care dureaza pentru totdeauna. De altfel, dr. Susan Heltler a publicat in Psychology Today ca aceasta etapa poate dura intre 18 luni si 3 ani. Pentru ca relatia sa dureze intr-un mod sanatos, este necesar ca cuplul sa faca trecerea la iubire cu bazele care s-au facut putin cate putin. 

Precum increderea, respectul, securitatea, comunicarea si mai ales sentimentele care corespund unei relatii sanatoase. Dar sunt momente cand tranzitia ia o intorsatura nefericita si ramai prea mult in aceasta etapa euforica. In cele din urma, ceea ce a fost candva o pasiune devine o obsesie pentru partenerul sau fostul partener.

Semne care dezvaluie ca este o obsesie

1. Nu te poti opri din a te gandi la acea persoana

Avem tendinta de a folosi aceasta expresie intr-un sens romantic, in care, evident, te gandesti la alte lucruri pe parcursul zilei, dar in cele din urma te intorci asupra ei sau a lui. Dar cand infatuarea trece si a te gandi la acea persoana nu mai este un „uneori” sau „de cele mai multe ori”, ci ceva literal, cu siguranta este o obsesie.

2. Cauti aprobarea lor in orice moment

Cand vrei sa arati bine cu o persoana cu care te intalnesti, este normal sa cedezi brusc activitatilor care ii plac, desi nu iti plac. Dar exista o limita sanatoasa la asta, iar trecerea ei devine deja o angoasa pentru ca nu poti obtine reactia la care te asteptai. Asa ca apelezi la mijloace mai intense sau extreme pentru a „il face fericit”, chiar daca trebuie sa treci cu greu.

3. Intri intr-o dispozitie proasta daca nu esti cine „iubesti”

A iubi pe cineva inseamna a sti sa diferentiezi relatia de individ , adica esti constient ca are mai multe roluri in viata in afara de a fi un cuplu. Dar obsesia iti intuneca putin ratiunea si poti vedea doar acel impuls de a fi alaturi de el in orice moment. Cand nu o intelegi, starea ta de spirit ia o intorsatura negativa care incepe sa stea in calea vietii tale de zi cu zi.

4. Te simti deconectat de la viata ta

Petreci atat de mult timp gandindu-te la acea persoana incat aproape ca lasi nimic pentru alte probleme legate de viata ta. Prietenii tai, aspiratiile, familia, cariera, hobby-urile, totul ocupa un loc in spate pentru ca singura ta prioritate este ea sau el. Obsesia poate ajunge la punctul in care orice altceva care nu are legatura cu cine spui ca iubesti te face sa te simti gol.

5. Iti imaginezi scenarii in care legaturile emotionale sunt stranse

S-ar crede ca atunci cand iti place prea mult o persoana si vrei sa-ti petreci tot timpul cu ea, primul lucru pe care ai vrea sa-l faci este sa te angajezi intr-un act fizic cu ea. Totusi, obsesia are de obicei o alta abordare, una mai romantica, dar nu mai putin daunatoare sanatatii tale mintale. Iti imaginezi ca merg mana in mana pe plaja, cine la lumina lunii, orice serveste la intarirea legaturii emotionale.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments